Portfolio: a devizás tartozások ötödével, a törlesztőrészletek negyedével csökkenhetnek

2014. augusztus 08. 10:06

Egy átlagos devizahiteles tőketartozása 19 százalékkal, a törlesztőrészletei pedig 27 százalékkal csökkenhetnek a Portfolio.hu számításai szerint, ha a bankok nem tudják bizonyítani szerződéseik tisztességességét és az MNB képlete alapján számolják újra a hiteleket.

2014. augusztus 08. 10:06

A Portfolio.hu kiszámolta, hogy mennyit spórolhat egy átlagos devizahiteles akkor, ha a bankok nem tudják bizonyítani, hogy a feltételeik tisztességesek voltak, és az MNB által ajánlott számítási módszertant is elfogadják. (Ez egyébként a hitelek teljes újraszámítását követeli meg, ami miatt tiltakoztak is a bankok.)

Az elemzés szerint a tőketartozások átlagosan 19 százalékkal, a törlesztőrészletek pedig 27 százalékkal csökkenhetnek. Ez az összes devizahiteles vonatkozásában azt jelenti, hogy csak a törlesztőrészletek csökkenése miatt összesen évi 170 milliárd forinttal több pénz marad a devizahitelesek zsebében. A Portfolio úgy becsül, hogy jelenleg évi 622 milliárd forintot törlesztenek az adósok, míg az átszámítás után ez 454 milliárdra csökken.

A teljes tőketartozás most 4146 milliárd forint, ami az elemzés szerint 3346 milliárd lehet az elszámolás után.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sertés Ákos
2014. augusztus 08. 17:49
Megy más felfelé s CHF meg a többi valuta. Lehet kezdik betámadni az országot az egysegelem szerint nem létező pénzügyi háttérhatalom ahogy azt már 2011? ben és máskor is tették.
Sertés Ákos
2014. augusztus 08. 17:43
Sok minuszoló csányi felsz.ó bankárcsicska, rohadjatok meg Nem tetszik az igazság?
Sertés Ákos
2014. augusztus 08. 17:42
Valamint egészen példátlan és alkotmány valamint minden demokratikus ország jogrendje szerint is példa nélkül álló az hogy a kormány felfüggesztett 10EZER devizahiteles pert. Lábbal tiporják az állampolgárok alkotmányos jogát arra hogy pert indítson/folytasson. Léhmann szerint ezzel Magyarországon formálisan is megszűnt a jogállam
Sertés Ákos
2014. augusztus 08. 17:39
Julismama2 Huzzál már innem a pi..ba maunika sót nézni, te agyhalott fidesz-idióta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!