Jobbik: Szánjon több pénzt a kormány a pszichiátria fejlesztésére!

2014. augusztus 07. 15:26

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe és térképezzék fel, hogy kik szorulnak kezelésre. A párt szerint a pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének rendszere is felülvizsgálatra szorul.

2014. augusztus 07. 15:26

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol azt sürgette: a kormány fordítson több pénzt a pszichiátriai terület fejlesztésére. Szerinte azt is fel kellene térképezni, hogy kik szorulnak kezelésre. Az úgynevezett combinós gyilkosra utalva azt mondta: a pszichiátriai intézet hiánya továbbra is óriási gond a társadalomban. Megjegyezte: a korábban kezelés alatt álló elkövető – aki egy idős asszonyt lökött a villamos elé – „kiesett” a korábbi állami védőhálóból.

Bírálta, hogy az OPNI-t hét évvel ezelőtt bezáratták a „szélsőliberális kormányok”, a Fidesz-kormány által létrehozott Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet pedig nem adta vissza a rendszerből eltűnt aktív ágyakat. Lukács László György szerint a kormánynak olyan, az OPNI-hoz hasonló adottságú intézet létrehozására kell törekednie, amelyben elhelyezhetik az ellátásból tömegesen kikerült betegeket. A kormány „ne stadionépítésekben gondolkozzon, hanem képletesen szólva rúgjon labdába a pszichiátria területének fejlesztése területén is”, mert ez a szakmai követelmény egyezik a társadalom elvárásával is – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus az egészségügy és kifejezetten a pszichiátriai gondozás területére vonna be többletforrásokat, emellett azt sürgette, hogy az ellátásért felelős minisztérium térképezze fel azokat a betegeket, akik nagyrészt hajléktalanként élnek különböző pszichiátriai megbetegedésekkel, és nemcsak magukra, hanem a társadalomra is veszélyt jelentenek. 

A képviselő szerint felülvizsgálatra szorul a pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének rendszere is, mert az intézetek és a kezelést elrendelő bíróságok jelenleg kényszerhelyzetben vannak. A Margit hídnál történt combinós esetre visszatérve azt is kijelentette: az ügyben nem az orvosok felelősségét kell vizsgálni, hanem a rendszerét.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pirospirula
2014. augusztus 07. 22:08
Egyetértek. Az álbaloldalon valamint a Jobbik köreiben is akadnak ellátatlan pszichiátriai esetek..
várúr
2014. augusztus 07. 19:02
Szegény Atzél Áront addig fejlesztgették a pszichiátrián, míg egy nénikét a villamos alá rúgott. A Jobbikot inkább ne fejlesszék. Így is elég súlyos tüneteket mutat.
blaupanter
2014. augusztus 07. 18:48
Ugyan hany opni-t kellene nyitni,hogy a sok elmebeteg politikus es koznapi ember,a szabadon koszalo zombik hada elferjen benne.Ajanlom az iment emliettek allatkertbe zarasat,abbol van boven,helyben sem lenne hiany.
Trükkök Százai...
2014. augusztus 07. 17:37
Egyre nehezebben viseli Gábor a rajongóit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!