Csak a cigányok választhatnak minden megyében területi önkormányzatot

2014. augusztus 09. 15:12

A tizenhárom elismert nemzetiség közül csak a cigányok választhatnak minden megyében és a fővárosban területi önkormányzatot az őszi önkormányzati választásokon. A németek tizenöt, a románok hat, a horvátok és a szlovákok hét-hét megyében választhatnak területi nemzetiségi önkormányzatot. Országos önkormányzata valamennyi nemzetiségnek lehet.

2014. augusztus 09. 15:12

A tizenhárom elismert nemzetiség közül egyedül a roma nemzetiség választhat minden megyében és a fővárosban területi önkormányzatot október 12-én. A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább huszonöten az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezek alapján 1744 településen 2715 települési nemzetiségi választást írt ki. 

A jogszabály szerint a területi (megyei) nemzetiségi önkormányzati képviselők választását akkor kell kitűzni, ha a fővárosban, megyében kitűzött települési választások száma legalább tíz. Az NVB ezek alapján öt nemzetiség – a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény és az ukrán – vonatkozásában csak egy területi választást tudott kiírni, azt is a fővárosban. 

Két területi önkormányzatot választhatnak a ruszinok (Budapest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye), illetve a szerbek (Budapest és Pest megye), hat megyében választhatnak területi önkormányzatot a románok, hét megyében pedig a horvátok és a szlovákok.

Tizenöt megyében választhatnak területi (megyei) szintű önkormányzatot a németek. Nem választhatnak területi önkormányzatot Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében, mivel nem érte el a tízet-tízet a települési választások száma. 

A tizenhárom elismert nemzetiség közül egyedül a roma nemzetiség választhat területi önkormányzatot  országszerte, mivel valamennyi megyében több mint tíz települési választást tudott kiírni az NVB. Egyedül a szlovén nemzetiség az, amely egyetlen megyében sem érte el a tíz települési választást, így a szlovén nemzetiség tagjai sehol nem szavazhatnak majd területi listára.

Az NVB-nek nem volt mérlegelése, amikor az országos választások kitűzéséről kellett döntenie. A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választását ki kellett tűznie, országos önkormányzata tehát valamennyi nemzetiségnek lehet.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. augusztus 10. 16:34
Azért el lehet gondolkodni azon, hogy honfitársaink mikor a hazánkban a kissebbségeket jezőkkel látják el és köztük a legnagyobb létszámot kitevőket, akkor milyen alapon támadják azokat a körülöttünk lévő országokat, hogy az ott élő legnagyobb magyar kisebbségekkel azonos modon nyílatkoznak. Különös tekintettel Romániára, szerbiára, szlovákiára ahol tömbben élők és szorványban élők is szenvedik az előítéleteket, diszkriminálva vannak, ráadásúl állami szervek hathatos segítségével. A magyarországi cigányság nem tegnapelött él hazánkban. Összetételük és szocializációuk tagozódásuk társadalmi helyzetük nem nagyon tér el a magyar társadalom tagozodásától. Vannak jómodő, képzett teljesen integrálodva saját kulturájukat hagyományaikat megtartva. És vannak beilleszkedésre képtelenek, őntörvényüen élők akik a minimális normákat sem tartják be, és szociális helyzetük sok esetben hozza ezt a helyzetet. Azért azt is kellene vizsgálni és öszintén beszélni róla, hogy hogyan van az, hogy azért a többségük mégiscsak integrálódott és az a réteg amelyik nem miért nem. Talán a többségi társadalomnak főleg a politikai meghatározó eröknek sem volt érdeke ami legtöbb esetben politikai okokra vezethető vissza. Persze a kialakult bizalmi válságban már nagyon nehéz a konszolidáció, de minkét részről kellene egyet előre lépni. Tettszik, nem tettszik mindig a többségnek és erősebbnek kell azt az első lépést megtenni. Nem biztos, hogy látványos sikertörténetről van szó, de az össztársadalom érdekében szükséges, még azoknak is érdeke akik képtelenek megbékülni, képtelenek a tereosztipiáikat félretenni. Azt gondolom, hogy a mai szabad társadalomban is több generációs projekt ami megbékélést és elfogadást fog hozni. A politikusokat és az elvaduld agresziv őncéllal müködő jogvédőket ki kell zárni a rendezésből. A magyar Alkotmányt kell alapul venni és sem pozitiv, sem negativ diszkriminációt nem szabad alkalmazni. Azonos megítélést kell alkalmazni minden állampolgárra és a helyzet és a körülmények figyelembe vételével cselekedni.
kurbitalis
2014. augusztus 10. 03:55
És kik a képviselőik? Országosan összesen hányan vannak a cigány képviselők? Jééé! Miskolcon még azon huzakodnak, hogy roma-e a cigány, cigány-e a roma. Oszt íme: cigány önkormányzat. :D Dikmán!:D
Felhasználó név
2014. augusztus 09. 19:43
Most akkor cigànyok, vagy romàk? Hogy kell hivni a rétinégereket?
3M..
2014. augusztus 09. 18:04
Ez pozitív diszkrimináció. Ezt mihamarabb fel kell számolni. Kíváncsi vagyok az Egyenlő Bánásmód Hatóság markáns véleményére. Remélem a Hírtv este leadja. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!