Szijjártó: Kellenek a külföldi befektetők

2014. július 17. 20:38

A magyar gazdasági teljesítmény növeléséhez kellenek a folyamatosan fejlesztő, munkahelyeket teremtő nemzetközi befektetők, olyanok, mint a svájci Hoffmann Neopac, a debreceni Tu-Plast Tubusgyártó Kft. anyavállalata – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben.

2014. július 17. 20:38

Bejelentette: a kormány 300 millió forinttal támogatja a Tu-Plast 4,5 milliárd forintos beruházását, amellyel 59 új munkahely létesül a debreceni gyárban. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben új stratégiát választott annak érdekében, hogy gazdasága versenyképesebb legyen a válság után. „Az ország újraiparosításába vágtunk bele azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja” –mondta.

Szijjártó Péter rámutatott: mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez, 4,1 millió ember dolgozik, ami 20 éves foglalkoztatási rekord, és az első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés. Magyarországot meg kellett újítani, ennek egyik eredménye az új adórendszer, amely a munkát támogatja, átszervezték a felsőoktatást, amely egyre több mérnököt és természettudományos végzettségű szakembert bocsát ki, s német mintára bevezették a duális képzést – sorolta az államtitkár.

A debreceni beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter megemlítette, hogy Svájc a hatodik legfontosabb befektető Magyarországon 3 milliárd euróval, az első negyedévben 4 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma.

Mark Aegler, a svájci anyavállalat vezérigazgatója közölte: a most induló és 2015 végére befejeződő beruházás során 7 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek, két új tubusgyártó gépsort telepítenek, és a jelenlegi 66 millióról 200 millióra növelik a döntően kozmetikumok csomagolására használt tubusok számát. A 149 éve alapított, öt svájci család tulajdonában lévő Hoffmann Neopac AG 2006-ban Debrecen közép-európai központi elhelyezkedése, a költségek alakulása és a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása miatt döntött a magyarországi gyáralapítás, most pedig a fejlesztés mellett.

A jelenleg 110 dolgozót alkalmazó cég bevételei 2013-ban elérték a 3,6 milliárd forintot, ennek 89 százaléka exportárbevétel volt – közölte a vezérigazgató. Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdaságért felelős alpolgármestere kiemelte: mára beérett a város új, 1998-ban meghirdetett gazdasági stratégiája, miszerint elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő gyártókat és szolgáltatókat támogatja.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2014. július 18. 11:09
Ilyen adórendszer mellett? Na ne hülyéskedjünk...
Paul Légère
2014. július 18. 08:46
Ez most melyik klón? Nem ugyanaz a régi változat, amelyik végigvergődte a tv stúdiókat, amikor 300 fölé emelkedett a benzin ára?
liberálzöld.
2014. július 18. 08:37
Figyel Petyka! Ott voltál, hallhattad (volna, ha nem lennél kötelezően süket): "Nem először hiányolják azt, ami minden fejlett országban létezik: az érthető stratégiát."
liberálzöld.
2014. július 18. 08:33
59 munkahelyre 300 millió ft. Ez kb 5 millió/fő. Ez 3 évre számítva durván 140 ezer/fő/hó. Kifizetjük a bérüket. Úgy én is vállalkoznék, ha a kurmány fizetné a dolgozók bérét....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!