Forman: Több konzultáció kellene a holokauszt emlékévről

2014. július 22. 11:10

A legjobb holokausztmúzeumnak nevezte a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja. Forman kormánytisztviselőkkel találkozott, hogy tájékozódjon a holokauszt emlékévről, a Holokauszt Emlékközpont sorsáról és a német megszállás emlékművéről. A különmegbízott szerint a magyar kormánynak több konzultációt kellene folytatnia.

2014. július 22. 11:10
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely
Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja az amerikai nagykövetség által szervezett július 21-i, hétfői sajtótájékoztatón elmondta: másodkézből hallott olyan híreket, miszerint megszűnne jelen formájában a Páva utcai Holokuaszt Emlékközpont, ezért fontosnak tartja elmondani, hogy az a legjobb ilyen intézmény, amit ismer: ideológiamentes és tényszerű, rengeteg információval szolgál. Forman szerint büszke lehet a kormány a múzeumra, amit nem látogat elég diák.
 
A Páva utcai intézményt, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyet (HDKE) amelyet Forman tíz diplomatával látogatott meg, még az első Orbán-kormány alapította, de már 2004-ben adták át. 2014 tavaszán a HDKE újonnan kinevezett igazgatója, Haraszti György megállapodást írt alá a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel, majd két hét múlva felbontotta azt, mondván, „véletlenül” írta alá a megállapodást. A megállapodás létrejöttét bírálta a HDKE távozó vezetője, Szita Szabolcs, valamint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanácsa is nehezményezte az egyetemen tanító Haraszti lépését. 
 
Ira Forman, aki egynapos látogatásán találkozott Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával és zsidó szervezetek vezetőivel is, megjegyezte: nem kezelhetjük ezeket a kérdéseket párbeszéd és együttműködés nélkül. Szerinte a legerősebb demokráciák multikulturálisak. Forman leszögezte: a holokausztért elsősorban a német nácik a felelősek, de minden országnak megvan a maga felelőssége is. És ha a ma élő emberek nem is felelősek, a múltat meg kell ismerni. 
 
Forman szerint ma egyes csoportok ma előjoguknak tekintik, hogy megmondják, ki volt áldozat és ki nem; ez szerinte nem konstruktív hozzáállás, miközben inkább párbeszédre lenne szükség, már csak azért is, mert a párbeszéd erősíti a demokráciát. 
 
A német megszállás emlékművével kapcsolatban annyit mondott: az esztétikája nem érdekli; viszont ha konszenzusos módon épült volna meg, s párbeszéd kísérte volna az elkészültét, akkor nem éjszaka állították volna fel. (A Válasz.hu írása szerint az emlékművek éjszakai felállítása bevett gyakorlat logisztikai szempontok miatt, valamint hogy minél kevesebben lássák csonkán a leleplezés előtt.)
 
Ira Forman leszögezte: a készülő Sorsok Házával kapcsolatban is párbeszédre van szükség. A Mandiner kérdésére Forman elmondta: Schmidt Máriával még nem találkozott, bár a történész, a Sorsok Háza igazgatója már meghívta egy előadására, de akkor nem tudott elmenni.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. július 23. 01:53
"...az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja." Ott ilyen is van. Szánalmas...
3M..
2014. július 22. 19:14
Nem kell magáznod, ez egy fórum. És lehet Te vagy az idősebb. Teher alatt nő a pálma. Viktor sem volt 40 se. Ha sokáig várunk, túlképzettek lesznek. Szebb Jövőt!
atila68
2014. július 22. 17:09
Kicsit el teccettek késni. Megjegyzem kedves Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja, olyan, hogy német megszállás emlékműve nincs. Az pedig, hogy a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont a legjobb ugyanúgy tudott, mint az, hogy a Dogány utcában található Európa legnagyobb, és legszebb zsinagógája.
Üvegpuma
2014. július 22. 16:50
Az iskolákban kötelezővé kéne tenni Talmud oktatását különösen a gójokra vonatkozó részeket,hogy a gyerekek tudják meg,hogy mi miért van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!