A kancellári rendszerről, a sportfogadásról és a bankszanálásról is döntött a Ház

2014. július 04. 15:01

Egy sor kérdésben döntött pénteken a parlament. A devizahiteles mentőcsomagon és a reklámadó módosításán kívül szavaztak a képviselők a Testnevelési Egyetem önállóvá válásáról, a felsőoktatásban a kancellári rendszer bevezetéséről, és döntöttek a bankszanálásról, valamint a távszerencsejáték szabályainak módosításáról is.

2014. július 04. 15:01

A devizahiteles mentőcsomag, és a reklámadó Lex RTL Klub néven elhíresült módosítása után szavazott a parlament az oktatási tárgyú törvények módosításáról is. Ennek értelmében önállóvá válik a Testnevelési Egyetem, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben. Ilyen megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga ugyanakkor továbbra is a rektornál marad.

A Ház a bankszanálásról is döntött: az elfogadott javaslat értelmében a Magyar Nemzeti Banknak minden jelentős hitelintézetre és befektetési vállalkozásra egyedi- és csoport szintű szanálási tervet kell készítenie. Egy bank akkor számít fizetésképtelennek, ha a vagyona nem elég az ismert követelések kifizetésére, vagy 12 hónapon belül ez bekövetkezhet, és emiatt a tevékenységi engedélye visszavonásának lenne helye. A szanálás során a MNB értékesítheti a bank vagyonának egy részét. Az értékesítésnek a lehető legátláthatóbbnak kell lennie. A szanálás költségeinek finanszírozására szanálási alapot hoznak létre.

Elfogadta a parlament a távszerencsejáték és a sportfogadás szabályainak enyhítését célzó javaslatot is. Ennek értelmébe külföldi székhelyű társaságok is szervezhetnek majd távszerencsejátékot, ha megfelelnek a magyar jogszabályoknak és megbízhatónak minősülnek. A törvény 20-ról, 15 százalékra csökkenti a távszerencsejáték után fizetendő adót, aminek egy részét kötelezően a magyar focira kell majd költeni.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 06. 17:11
Te rá fogod. Mert buta vagy.
Akitlosz
2014. július 04. 21:37
Lex Vajna. Amúgy ez van, ha egy focibolond irányítja az országot. Egyáltalán nem állami közfeladat a labdarúgás eltartása.
StG
2014. július 04. 19:10
"A törvény 20-ról, 15 százalékra csökkenti a távszerencsejáték után fizetendő adót, aminek egy részét kötelezően a magyar focira kell majd költeni." Ezt csak most látom. Miért pont a focira? Nézem itt a máltaiak ellen vitézkedő csapatainkat (két meccs: 1 döntetlen, 1 93.perces győzelem, 3-2-es gólarány) és én is késztetést érzek, hogy "még több pénzt a fociba" rigmusokat skandáljak. Barmok....
Felebarát
2014. július 04. 19:03
Kancellária rendszer...erről nem irtak sokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!