Hende: A Ludovika mindig egyet jelentett a minőséggel

2014. június 24. 15:58

A Ludovika mindig egyet jelentett a minőséggel, a ludovikás tiszt fogalma pedig emberi minőséget jelentett - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a történelmi emlékhelyek közé került Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa emlékoszlopának avatásán.

2014. június 24. 15:58

A tárcavezető kifejtette: ott avatnak történelmi emlékhelyet, ahol „közös múltunk, összetartozásunk, évezredes történelmünk legnagyobb, legfontosabb eseményei történtek”. Azért állítunk emlékjeleket, hogy emlékezzünk a fontos dolgokra, s azokra akik közös kincseinket gyarapították, vagy a közösség védelmében szolgáltak. A Ludovika Akadémián képzett honvédtisztek a nemzet védelmében járták a XIX. és XX. század csatatereit, harcoltak a legnehezebb háborúkban. „Példát adtak kötelességteljesítésből, bátorságból, felelősségvállalásból, bajtársiasságból, egyszóval mindabból, amit szolgálatnak nevezünk” – fogalmazott a miniszter, kiemelve: „esküjük szerint becsületben éltek és haltak, s ezzel vívtak ki semmivel sem összemérhető rangot annak a fogalomnak, hogy Ludovikás tiszt”.

A ludovikás tiszt sokoldalúan képzett, testileg, szellemileg, lelkileg felkészített embert jelentett, aki elkötelezett a haza, a nemzet szolgálata iránt. Ez az a példa, amit napjainkban is minden honvédtisztnek, s a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valamennyi hallgatójának követnie kell – emelte ki a miniszter. Céljuk, hogy azok a fiatalok, akik innen végzősként az ország szolgálatára szegődnek: képesek legyenek megnyerni a jövőt a nemzet és a közjó számára. A Ludovika főépületének megnyitása, újbóli használatbavétele azt jelezte, hogy a magyar kormány, a magyar állam elkötelezett a minőség iránt. A jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a minőség legyen a közszolgálat legfőbb ismérve – fejtette ki a honvédelmi miniszter.

Patyi András, az intézmény rektora azt mondta: az egyetemet az a szellemiség kell, hogy teremtse és fenntartsa, amely mögött magasztos eszmék, nézetek húzódnak. Kiemelte: a Ludovika Akadémia gyönyörűen felújított, ősrégi épülete, a Ludovika Campus jelképezi azt, hogy a múltat és a jövőt miként lehet a jelenben egységgé kovácsolni. Ugyanakkor hozzátette: az egyetem nemcsak az épület, hanem az egykor a Ludovika Akadémiát jelentő, jelképező értékek felújításával is szolgálni kívánja a hazát.

Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester a kormány az egyetem és az önkormányzat közös sikerének nevezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közelmúltban átadott, felújított Ludovika Főépülete. Mint kifejtette: Józsefváros újjáépítése nemcsak épületinek, utcáinak, tereinek megújításában, rendbehozatalában rejlik, hanem a szellemi megújulásában is, s ennek sziklaszilárd talapzata egyebek között a Ludovika Akadémia és annak szellemisége. Ennek az épületének kiemelt jelentősége volt van és lesz Józsefvárosban – szögezte le a polgármester. A kerület elképzelhetetlen a Ludovika Akadémia nélkül – emelte ki a polgármester, de megjegyezte: a Ludovika sem képzelhető el bárhol máshol a világban. Rend, fegyelem, tisztesség, becsület, hit és erkölcs – ezeket a szavakat társítják az emberek a Ludovika Akadémiához – mondta Kocsis Máté, megjegyezve: hiszi, hogy ezen jellemformáló kifejezések valós tartalmat nyernek a megújuló kerület mindennapi életében is.

Az emlékhelyekről szóló jogszabályok alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jelöli ki a nemzeti emlékhelyeket. Ezek olyan, Magyarország történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszínek, amelyek a magyar, illetve a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik. Identitásképző jellegüknél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bírnak, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelyei.

Az egykori Ludovika Akadémia épületét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új, központi főépületét március 25-i kormányrendeletben nyilvánították történelmi emlékhellyé. Ezt jelzi mostantól a főépület bejárata melletti emlékoszlop, amelyet kedden avattak fel ünnepélyes keretek között.

A rendezvényen részt vett mások mellett: Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök; Szegő László, a köztársasági elnök szárnysegédje; Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke; Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke, az egyetem fenntartói testületének tagja, Kun Szabó István, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Molnár Zsolt, a Magyar Honvédség Ludovika zászlóaljának parancsnoka.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Riwen
2014. június 25. 00:52
Hende pedig mindig egyet jelentett a hadsereg teljes leépítésével.
=nessuno=
2014. június 24. 17:18
Majd ezentúl nem azt jelenti. Leamortizáljátok.
Fahrenheit 451
2014. június 24. 16:36
a Ludovika Akadémia valóban minőséget jelentett. az orbán fidesz egyetemének viszont erre semmi esélye, mert a protekcionizmus ezt is át fogja itatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!