Együtt-PM: A hivatalos MNB-árfolyam alapján számolják ki a devizahitelek költségeit!

2014. június 15. 10:13

Az Együtt-PM törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűléshez, amely előírná, hogy a devizahitel-szerződések esetében a kölcsönösszeget, a törlesztőrészleteket és egyéb, a fogyasztó által fizetendő költségeket a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama alapján kell elszámolni.

2014. június 15. 10:13

Az ellenzéki szövetség vasárnapi közleménye szerint a javaslat értelmében a pénzügyi intézményeknek újra kell kalkulálniuk a forintban folyósított kölcsönösszegnek megfelelő devizaösszeget, és újra kell számítaniuk a a fizetendő törlesztőrészletek és más fizetési kötelezettségek összegét, visszamenőlegesen is.

Amennyiben e kalkuláció alapján a fogyasztónak túlfizetése mutatkozik, azt főszabályként az eredeti esedékességgel a tőketartozás csökkentéseként kell elszámolni, megszűnt szerződések esetén pedig ki kell fizetni számára.

Az Együtt-PM hivatkozik arra, hogy a Kúria június elején hozott elvi határozatában megállapította: a devizaalapú hitelszerződésekben alkalmazott úgynevezett árfolyamrés tisztességtelen volt. Álláspontjuk szerint a tisztességtelenség orvoslását a perek tömeges megindítása helyett törvényalkotás útján kell rendezni.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. június 15. 16:12
Arany drágáim! Aki devizát/valutát vesz, az banki eladási árfolyamon vesz! Ez a törlesztés árfolyama abban az esetben, ha az illetőnek nincs devizája/valutája. Innen könnyű kitalálni, mi a folyósítás árfolyama. No, szóval, amin itt rugóztok, hülyeség, ámítjátok a jó népet! Itt az a lényeg, hogy az ügylet valóban deviza ügylet volt-e és a szerződésben fel van-e tüntetve, hogy az deviza ALAPÚ hitel! A többit találjátok ki! Amivel itt szórakoztok az abba az irányba mutat, hogy kitörjön itt egy "devizahitel" pankráció! Osztán aki például végtörlesztett, azzal hogyan számolnátok el? Annyit értetek ehhez, mint az atomerőműhöz. Ha ezt az ügyet meg akarjátok oldani, elsősorban a bankokkal kell tárgyalnotok, vegyetek igénybe egy normális szakértőt és utána hergeljétek a népet! Óriási hiba, hogy a fiatalokat sem úgy tanítják pénzügyekre, mint ahogyan azt kellene! Halálba számolják magukat mindenféle képlettel, de nem tudnak megkülönböztetni egy devizahitelt a deviza alapú hiteltől. Megtanítják őket kiszámolni azt, hogy 20 év múlva mit fog érni a jelenlegi 1 Ft-juk, ha elhelyezik a kerbankban 0,2 %-ért :D, de egy szerződést képtelek értelmezni.
Stadionban láttalak meg
2014. június 15. 12:44
Feltételezzük, hogy az olvasók is felismerik annak a jelentőségét, hogy amennyiben ez az állítás beigazolódna, úgy alapjaiban rengetné meg az eddigi „deviza”-”hitelezéssel” kapcsolatos jogi, és banki gyakorlatot. Kérjük a tisztelt olvasókat, hogy osszák meg ezt a cikket, valamint töltsék le és tanulmányozzák az: EU BÍRÓSÁGHOZ – CSATOLT MAGYAR BÍRÓSÁGI VÉGZÉS című pdf fájlt: EU BÍRÓSÁGHOZ – CSATOLT MAGYAR BÍRÓSÁGI VÉGZÉS http://www.civilkontroll.com/wp-content/uploads/2014/06/EU-B%C3%8DR%C3%93S%C3%81GHOZ-CSATOLT-MAGYAR-B%C3%8DR%C3%93S%C3%81GI-V%C3%89GZ%C3%89S.pdf
Stadionban láttalak meg
2014. június 15. 12:43
Az EU Bíróságot előzetes döntéshozatali eljárásra kérte a – Deviza határidős ügylet (befektetés) értelmezése terén. Az elmúlt években számos hiteles szakember, érdekvédő szervezetek és a Nemzeti Civil Kontrol is azon az állásponton volt, hogy a „deviza”-„hitelnek” álcázott pénzügyi termék valójában nem más, mint deviza határidős ügylet.
Stadionban láttalak meg
2014. június 15. 12:43
MEGDŐLHET A „DEVIZAHITEL” FIKCIÓ! Deviza határidős ügylet (befektetés) értelmezése Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász, AZ EU Bírósághoz fordul „deviza”-„hiteles” ügyfelei jogainak védelme érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!