Beneš-dekrétumok: párbeszédet javasol egy szlovákiai magyar EP-képviselő

2014. június 09. 10:14

Nagy József, a Most-Híd nevű párt színeiben megválasztott szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.

2014. június 09. 10:14

A Most-Híd szlovák-magyar párt egy mandátumot szerzett a májusi EP-választáson. Nagy József a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójában foglal majd helyet. Az új összetételű EP alakuló ülését július elején tartják Strasbourgban. A második világháború után Edvard Benes által kihirdetett 143 csehszlovák elnöki rendelet közül 13 rögzítette az ország területén élő németek és magyarok „kollektív bűnösségét”, és rendelkezett jogfosztásukról.

A Benes-dekrétumok fogalma évtizedek óta komoly feszültséget jelent Közép-Európában. Az érintett négy nemzet: a csehek, a magyarok, a németek és a szlovákok mind ragaszkodnak saját igazságukhoz, a kérdés túlpolitizált, érzelmekkel és félelmekkel telített” – állapította meg az MTI-hez eljuttatott közleményében Nagy József. A megválasztott EP-képviselő felhívta a figyelmet arra: a csehek részéről az elmúlt időszakban több magas rangú politikus nyilatkozatban ismerte el, hogy a dekrétumok súlyos jogtipráshoz vezettek a németeket illetően. Nagy József szerint a „biztató cseh példa alapján bátran el kell indulni a kérdés rendezésében, és előítéletek nélkül le kell azt zárni”.

A szlovákiai magyar politikus leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok egyes tételei összeegyeztethetetlenek az emberi jogokkal és az egységesülő Európa alapelveivel. Úgy látja, itt az ideje olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszéd megkezdésének, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.

Nagy József emlékeztetett arra: a Híd párt már korábban javasolta közös kulturális alap létrehozását, ami „szimbolikusan enyhíthetné a nemzetek közti vélt és valós történelmi sérelmekkel kapcsolatos feszültséget”. „Fontos viszont azt is kimondani, hogy a Benes-dekrétumok kifogásolt tételei kapcsán szó sincs a szlovák állam alapdokumentumainak megkérdőjelezéséről” – tette hozzá.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. június 09. 21:47
"Nagy József, a Most-Híd nevű párt színeiben megválasztott szlovákiai ...európai parlamenti képviselő.... kormányközi párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében,..." Valaki szójon má' a Nagy József nevű szlovák EP képviselőnek, hogy a "Benes dekrátumok" ügyében nincs semilyen lehetséges "párbeszéd". Csak a "Benes dekrétumok" azonnali és retroaktív kiiktatása, a károsultak és az áldozatok azonnali rehabilitálása, kártéritése az elfogadható.
mantelman
2014. június 09. 20:34
Kedves Nagy József a Benes dekrétumok a szlovákok emberiségellenes mocska - takarítsák el ők! Ön elképzelhetőnek tarja, hogy a magyar és az izraeli kormány közös nyilatkozatban követné meg a holokauszt áldozatait? Ezzel a nyilatkozattal a magyar kormány az áldozatokat ért sérelmeket bagatellizálná.
Akitlosz
2014. június 09. 18:16
A magyar parlamentnek kellene megkövetnie azokat, akik a Benes dekrétumok miatt sérelmeket szenvedtek el? Ugyan miért is?
tóth mária
2014. június 09. 14:13
egysegelem: lehet, hogy neked mindegy, de az én szüleimet 2 bőrönddel kivágták mint a t.... miután mindenüket elvették!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!