Aktív népesedéspolitikát szorgalmaz Balog

2014. június 09. 10:56

Külön államtitkárság foglalkozik majd az új kormányban a rászorulókkal, és azokkal, akik „a vállukon viszik Magyarországot” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn. Balog szerint fordítani kell a demográfiai trendeken, mert csak így maradhat versenyképes az ország.

2014. június 09. 10:56

Aktív család- és népesedési politikára van szükség – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Lánchíd Rádiónak adott interjújában. A miniszter szerint a szociálpolitikának különbséget kell tennie a problémás családok és terheket hordani képesek között, ezért az új kormányban két külön államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal és azokkal, akik „a vállukon viszik Magyarországot”. Elmondta: így a szociális és felzárkózásügyi államtitkárság gondoskodik az önhibájukon kívül vagy önhibájukból rászorulókról, köztük a fogyatékkal élőkről, a gyermekvédelmet igénylő gyerekekről és a cigányokról. A család- és ifjúságügyi államtitkárság pedig a „teherhordozókat” segíti, valamint az ifjúságot, akik majd a jövőben viszik a terheket.

A tárcavezető leszögezte: aktív család- és népesedési politikára van szükség, hogy megforduljon a jelenlegi trend, amely szerint egyre kevesebb gyermek születik, illetve minden évben kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. Így nem maradhat versenyképes az ország, és nem is maradhat fenn sokáig – mutatott rá. Elmondta: a nyugat-európai országokban a harmadik világból érkező nagy bevándorlási hullámok enyhítik ezt a helyzetet, de ebből kulturális problémák adódhatnak. Magyarországra sok határon túli magyar érkezett, ugyanolyan nyelvű és kultúrájú emberek jöhetnek az országba, azonban fontosabb lenne, hogy ők ott legyenek boldogok, ahol születtek. Ráadásul ez a fajta betelepülés kimerülő forrás – magyarázta. Hangsúlyozta: meg kell fordítani a negatív demográfiai trendet, ám ehhez sok pozitív intézkedés kell.

A miniszter szerint a kormány nem teheti meg, hogy alapvetően megváltoztassa eddigi politikája irányát, hiszen az eddigiekre mondtak kétharmados igent a választók. Ezért legfeljebb hangsúlyeltérések lehetnek, de olyan erős államot kell továbbépíteni, amely valóban a polgárait szolgálja – jelentette ki. Balog Zoltán az oktatás átalakításáról elmondta: egyebek mellett van egy új fenntartású iskolarendszer, új életpályamodell és minősítési rendszer a pedagógusoknak, új oktatásszervezés, órabeosztás, és már csak az a kérdés, hogy hány év múlva látszanak az eredmények. Minden változás célja az, hogy növeljék a gyermekek esélyeit, hogy megállják a helyüket Magyarországon és a világban – hangsúlyozta.

Az egészségügyben szemléletváltozást tart szükségesnek a miniszter, hogy más legyen a beteg és az orvos közötti viszony. „Óriásit léptünk előre”, a kórházfejlesztések eredményeként tucatjával adták át a vadonatúj kórházakat, a nagy megyei központokban ma már olyan színvonalú gyógyító intézmények vannak, amelyek a világ bármely részén megállnák a helyüket – fogalmazott. Megjegyezte, hogy ugyanakkor az alapellátásra kicsit kevesebb figyelem jutott, ezért fontos feladat a háziorvosi ellátás megerősítése. Balog Zoltán mindazonáltal az eredmények között említette, hogy a betegutak szervezésében előrejutottak, a mentőautó-állomány egyharmadát kicserélték, és sikerült mérsékelni az orvosok elvándorlását.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 10. 03:31
Aztán minek, mihez kellene még több ember? Az egész világon munkanélküliség van, Európában is, Magyarországon is. S a jövőben is munkanélküliség lesz. Egyszerűen nincsen szükség már több munkaerőre, sőt egyre kevesebbre van és lesz szükség. Még a robotokat is robotok fogják gyártani. Ennek a kevés és fogyatkozó népességnem sem tud Magyarország európai megélhetést biztosítani. Százezrével vándorolnak ki az emberek. Hiába születne több gyermek, attól csak a nyomor lenne nagyobb, munkához nem jutnának. S az sem éri meg, hogy egyetemre járjanak a magyar adófizetők pénzéből, aztán Norvégiának, Németországnak, vagy Angliának termelik a hasznot életükben. Szóval egyszerűen előbb talán Magyarországot olyan országgá tenni ahol szívesen élnek, dolgoznak és szaporodnak az emberek s akkor külön népesedéspolitika nélkül is fog születni elegendő gyermek.
borzimorzi
2014. június 09. 23:26
Addig, amíg az országot vállukon vinni képes emberek százezerszám menekülnek el külföldre, hogy ne kelljen egy erkölcsi tekintetben velejéig rothadt, szakmai tekintetben pedig dilettáns kormány uralma alatt élniük, addig itt jövőről nem beszélhetünk. Sem magyarról, sem európairól. Arra nem sok esélyünk lesz, hogy bárki is kívülről megmentsen minket, nem is volt ilyen esélyünk soha. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az, hogy kimondjuk: aki már egyet szült, az már tudja, hogy nem a gólya hozza. Tehát elsőre még előfordulhat, hogy csak úgy "megesik a lyány", de aztán már nem, mindegyik következőért a szülei felelnek, beleértve az eltartását is. A társadalom támogatására csak azok a szülők számíthassanak, akik ők maguk is szolidárisak a társadalommal, vagyis dolgoznak, adóznak! Ergo az első gyerek után járhat a gyerektámogatás készpénzben, ahogy eddig is. De a második és azt követő gyerekek után már csak adójóváírás formájában, természetesen ugyanolyan összegben. Ha ezt nem lépjük meg, akkor a megélhetési gyerekszülés termékei fogják elárasztani az országot. Azzal a "kultúrával", amelyet a drága szüleiktől tanultak, és amely miatt már a szüleik sem tudtak beilleszkedni, a társadalom hasznos tagjaivá válni. Gyakorlatilag a jelen rendszerben bővítetten termeljük újra a nyomort és a civilizálatlanságot, miközben a kicsit is civilizáltak menekülnek. Ez agyrém. Pontosabban: hazaárulás. A nemzetet és az országot munkával és adófizetéssel építőket kényszerítik, hogy finanszírozzák a nemzetet csakis rombolni képes megélhetési gyerekgyártók turbófokozatú szaporodását. Üdv: b
realista
2014. június 09. 22:39
Balog azokkal foglalkozik, akik a "vállukon viszik az országot", persze nem az egészet, hanem csak amit elbírnak a "rejtett erőforrásai".
RAMBO
2014. június 09. 20:08
Aktív népesedéspolitika? Rendben, küldjétek a szűzeket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!