Befagyasztatná Lázár a Norvég Civil Alapot

2014. május 09. 09:50

A fideszes politikus arra kérte a norvég kormányt, hogy függesszék fel a támogatási programot mindaddig, amíg az alap körül kialakult ügyet nem sikerül mindkét fél számára megnyugtatóan rendezni.

2014. május 09. 09:50

A Népszabadság információi szerint Lázár János levelet írt Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszternek, melyben azt javasolja: függesszék fel a Norvég Civil Támogatási Alap támogatási programját „az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig”. Lázár János továbbra is úgy véli, hogy megkérdőjelezhető az alap kezelésére kijelölt szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium függetlensége és szakmai működése. A lap úgy tudja, hogy a norvég miniszter megkapta Lázár levelét, de még nem alakítottak ki róla hivatalos álláspontot. 

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint egyrészt az alap működésének felfüggesztésére még nincs precedens, másrészt a pénzosztó mechanizmushoz jogi értelemben nincs köze a magyar kormánynak, nem számít szerződő félnek.

Lázár a levélben azt is írja, hogy bízik abban: „a végrehajtási felelősök kiválasztásának újbóli megtárgyalása mindkettőnk számára eredményesen fog zárulni”. A Népszabadság szerint ez a mondat az sugallja, hogy új pénzosztókat szeretne a kormány. Ennek kikényszerítésére viszont jogszerű lehetősége nincs.

A fideszes államtitkár szerint a kormány szándéka, hogy csak kormányzati intézmények vagy állami nonprofit társaságok tevékenykedhessenek a fejlesztéspolitikában. Ez azonban ellentétes a Norvég Civil Alap szándékával, ahol kifejezetten kormánytól független pénzosztó szervezetek tevékenykednek.

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. május 12. 08:16
‒273,15 °C megfelelő!
gross
2014. május 09. 14:23
Nohát, Lázár kérésére máris ugrott Norvégia. Akkor mégiscsak ő irányít....
Pinter68
2014. május 09. 14:15
Ez megint milyen már?? Nem bírják elviselni, hogy van egy forrás, amire nem tudják rátenni az enyves kezüket és inkább befagyasztanák? És ha az övüké nem lehet, ne legyen a másé sem. Pláne ne valami civileké? Ezt a feneketlen mohóságot! Egyszerűen semmi nem elég nekik. Mint az Andy Vajna is a kaszinókoncesszióval. Nyilván nem a napi bablevesre kell neki pénz, de egyszerűen nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy ha hozzájuthat egy jó zsíros konchoz, akkor ne szerezze meg. Csak mert megteheti, következmények nélkül. És, hogy mennyire tisztességes, hogy kormányzati pozícióból szerez meg ilyen zsíros privilégiumokat az legkevésbé sem érdekli. Akármit hadoválnak össze, valójában csak egyetlen krédójuk van: Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra!
becike4
2014. május 09. 12:58
Kapaorrú, így néz ki, amikor a vikingek arcon fosnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!