Számon kérheti az NMHH a UPC-t

2014. április 30. 18:35

Hiába van Luxemburgban a székhelye a UPC-nek, Magyarországra is sugároz szolgáltatást, ezért a magyar médiahatóság számonkérheti a társaságon a magyar fogyasztóvédelmi szabályok betartását – áll az Európai Bíróság szerdai ítéletében. Az NMHH üdvözli a döntést.

2014. április 30. 18:35

A UPC műholdon keresztül sugároz rádió- és tévéműsorokat tartalmazó csomagokat a többi között Magyarországra is. A magyar előfizetők panaszait követően az NMHH egy szerződés dokumentációját akarta elkérni a cégtől, amely viszont luxemburgi székhelyére hivatkozva azt mondta, hogy a magyar hatóságnak nincs joghatósága fölötte, így nem is járhat el vele szemben, és megtagadta az adatszolgáltatást. Válaszul az NMHH megbírságolta a céget, amely megtámadta ezt a döntést a Fővárosi Törvényszéken, ahonnan egészen a luxembourgi uniós bíróságig jutott a per.

Az Európai Bíróság ítélete szerint „a nemzeti hatóságok megkövetelhetik olyan adatok szolgáltatását a vállalkozásoktól, amelyek szükségesek annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a fogyasztóvédelmi szabályok tiszteletben tartását. Ebben az összefüggésben a tagállamok felügyeleti eljárásokat indíthatnak egy másik uniós tagállamban letelepedett elektronikus hírközlési szolgáltató tevékenységével kapcsolatban.

Az NMHH szerint a döntés áttörés a hazai fogyasztók érdekeinek védelmére tett hatósági intézkedések sorában. Hozzáteszik: az ítélet alapján a magyar szabályozó hatóság akkor is tehet intézkedéseket és kérhet információkat a fogyasztók védelme érdekében, ha a szolgáltatónak egy másik EU-tagállamban van a székhelye.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. május 07. 23:32
Itt volt az ideje! Annak is itt lenne az ideje, hogy egy ügyvéd beperelje árukapcsolás miatt a UPC-t és a többi szolgáltatót pertársaságot létrehozva. Az USA-ban kap az ember egy "étlapot" , azon bejelöli, hogy mely csatornákat akarja megrendelni és megkapja, hogy az mennyibe kerül neki. Itthon belekényszerítik az embert egy csomó olyan csatorna kifizetésébe is, melyet sohasem néz, mert abban a csomagban van éppen, amit viszont nézni akar.
apoa
2014. május 07. 23:32
A UPC pofátlansága banki magasságokban van. Egyébként amerikai propagandaadó, túlnyomórészt amerikával foglalkozó műsorokat nyom.
Ángyán Páván
2014. május 07. 23:32
A legszemetebb csürhe az UPC. Olyan szolgáltatásokért számláz, amelyeket nem szolgáltat.
fogd a pénzt és kuss
2014. május 01. 21:44
szarok a tv műsoraira, (az árukapcsolásuk tènyleg a szemétség magas foka) de az internet szolgáltatásuk megbízható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!