Európai béreket akar a Jobbik

2014. április 13. 16:41

Schneider Tamás a Jobbik országgyűlési képviselője a magyarországi bérek felzárkóztatását és mindenkinek járó szabad vasárnapot szorgalmaz. A Jobbik ezt európai uniós szabályozásokkal érné el.

2014. április 13. 16:41

A Jobbik a hazai bérek európaiakhoz való felzárkóztatását és a szabad vasárnap uniós szintű rendezését szorgalmazza. Sneider Tamás, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország hátrányos feltételekkel lépett be az Európai Unióba, s ennek egyik példája, hogy a gazdák eleinte a lehetséges támogatások 25 százalékát kapták csak meg. 

A mezőgazdaság teljesítményének visszaesése mellett szólt arról is, a demográfiai helyzet is „siralmas”; miközben Nyugat-Európában nem negatív a folyamat vagy közel sem ennyire. Szerinte az elmúlt 10 év összességében rosszul sikerült, a változtatáshoz kérik a szavazók bizalmát a május 25-i EP-választáson.

A jobbikos politikus az egyik legfontosabb programpontnak nevezte, hogy európai munkáért európai bérek járjanak. Mint mondta, a magyar emberek többet dolgoznak a nyugat-európaiaknál, de kevesebbet keresnek, amin egy „megerősödött Jobbik-frakciócsoport” változtatna. A cél az, hogy az itthoni munkabérek elérjék az átlagos európai bérek 80 százalékát – jelentette ki.

Kitért arra, hogy míg Magyarországon tavaly 335 euró volt a minimálbér, addig a „nem a leggazdagabb” Spanyolországban és Írországban ötször annyi, de a komoly válság sújtotta Görögországban is a duplája, 683 euró. Hozzátette: a valaha „lesajnált” Ázsia is felzárkózik vagy lekörözi a magyar béreket, Törökországban például 415 euró volt a minimálbér.

Sneider Tamás az átlagbérről szólva jelezte: bruttó ötszörös, nettó hatszoros különbségek is vannak, ez ellen szeretnének harcba szállni. Kifejtette: a multiknak rendeletben írnának elő egy olyan direktívát, miszerint a cég anyaországában kifizetett bérek nem térhetnek el túlzottan a más országban adottaktól. Példaként említette a Tescot, amely 60-80 ezer forint körüli bért fizet Magyarországon, míg ugyanez a cég Angliában ugyanarra a munkára 4-500 ezer forintot. Megjegyezte: ezzel együtt szinte ugyanazt az árszintet kell megfizetni ugyanazokért a termékekért. Az ellenzéki politikus uniós törvényben rendezné, hogy a kereskedelmi cégeknél és a bankszférában milyen arányban kell fizetni az anyaországi bérekhez képest. Sneider Tamás fokozatosan érné el a 80 százalékot, az első évben 50 százalék folyósítását szorgalmazza.

A képviselő beszélt arról is, hogy a szabad vasárnapra európai értékként kellene tekinteni, s egyebek mellett a rendvédelem és az egészségügy kivételével mindenkinek járnia kell. A Jobbik azt szeretné, ha ez általánossá válna, ehhez uniós szinten kell rendezni a kérdés – fejtette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Sneider Tamás.

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horlas
2014. április 14. 07:21
Van itt egy komoly logikai ellentmondás. Ha a Jobbik által nem különösebben szeretett multik a magyar munkabér három-négyszeresét fogják fizetni, mint a hazai - szeretett - kkv szektor, ki akar majd ott dolgozni? Aztán meg mégis furcsa lenne, hogy egy árufeltöltő a multinál többet keres, mint egy tanár, vagy egy orvos, vagy egy közalkalmazott. Azonnal hatalmas mérvű kivándorlási hullám indulna el, pedig - szintén a Jobbik szerint - már a mostani elvándorlás is túlzott. Ez az ötlet csak egy módon mentesíthető az önellentmondástól: ha bevallja, hogy tulajdonképpeni célja a multik elzavarása. De akkor ki ad munkát az ottani alkalmazottaknak? Majd a világszínvonalú hazai ipar és kereskedelem, hangozhat a válasz. És amíg az létre nem jön?
potyka
2014. április 14. 06:21
"a demográfiai helyzet is „siralmas”; " Mert? Teljesen jól alakulnak a dolgok nem kell ide 10 millió magyar elég ide 4-6 millió is!
zenebono
2014. április 13. 23:47
Az európai bérekhez: Az itt befektető cégek egyszerűen nem foglalkoznak a lakhatási költségekkel. Ha nálunk is az emberek bérlakásban élnének, akkor a 80 ezer forintos bérből éppen hogy ki lehetne fizetni egy 60 m2-es lakás havi bérét. És akkor még nem számoltuk a rezsit, kaját, ruházkodást stb. Abból húznak hasznot, hogy itt az emberek egy fél élet munkájával összespórolnak egy lakást. Teljesen hülyék vagyünk, hogy ezt hagyjuk.
Pinter68
2014. április 13. 23:27
Ez is egy tipikus jol hangzo jobbikos lozung. Mi az, hogy europai munka? Ezt pontosan melyik közgazdasági iskola oktatja? A jelenleg érvényes közgazdasági elméletek szerint, a munkabérnek a termelékenységgel kell összhangban lennie. Ebben pedig nagyon nem állunk jol. Majd akkor követeljen a Jobbik nyugati bért, ha a magyar GDP is ott lesz, ahol pl. a német. Mert jelenleg csak kb. az ötöde.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!