Elsötétül pénteken a parlament a zsidóüldözés emlékére

2014. április 03. 16:30

Pénteken lesz a hetven éves évfordulója annak a miniszterelnöki rendeletnek, mely kötelezővé tette a zsidó származású magyar állampolgároknak, hogy sárga csillagot viseljenek. Schmuck Andor javasolta, hogy erre emlékezve péntek este egy órára sötétüljön el a parlament, a választáson induló pártok vezetői pedig találkozzanak a Duna-parti holokauszt-emlékműnél.

2014. április 03. 16:30

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának javaslatára pénteken este lekapcsolják a Parlament díszvilágítását egy órára, a hetven évvel ezelőtt életbe lépett első olyan rendeletre emlékezve, amely hátrányosan érintette a zsidó lakosságot – közölte a párt csütörtökön az MTI-vel.

Schmuck Andor pártelnök elmondta: 70 évvel ezelőtt, április 4-én éjfélkor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely kötelezővé tette a zsidó származású magyar állampolgároknak, hogy sárga csillagot viseljenek. Ez, mint mondta, embertelen és elfogadhatatlan, ezért levélben fordult Kövér László házelnökhöz azért, hogy a zsidóüldözés áldozatai előtt tisztelegve kapcsoltassa le a Parlament díszkivilágítását egy órára.

Ma emberi tisztességről, demokrata szándékáról tanúbizonyságot téve a házelnök úr levélben tájékoztatott, hogy egyetért a kezdeményezésemmel” – közölte a politikus, hozzátéve, hogy este nyolc és kilenc óra között kapcsolják le az épület fényeit.

Kövér László válaszlevelében azt írta: a Magyarország német megszállásának másnapján meghozott miniszterelnöki rendelet „fájdalmas jelképe volt annak a tragikus folyamatnak, amely a jogfosztásokkal kezdődött és a haláltáborokba torkollott”. Az utókor kötelessége nem elfelejteni az embertelenséget – tette hozzá a házelnök.

Ehhez kapcsolódóan Schmuck Andor csütörtökön azt kezdeményezte az összes, választáson induló párt elnökénél, hogy erre az egy órára függesszék fel a kampányt, és emlékezzenek az áldozatokra együtt a Duna-parti holokauszt-emlékműnél, a Cipőknél. „Üzenjük együtt, hogy felelős magyar kormány, felelős magyar törvényhozó soha többé nem hozhat kirekesztő törvényeket, antiszemita vagy rasszista rendeleteket” – áll a felhívásban.

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. április 06. 15:21
Szülövárosom impozáns országháza már kiskoromban úgy megfertözött engem, hogy azóta minden más parlament csak kisstílú épület számomra.
Biomechanoid
2014. április 04. 22:25
Nagy kár, hogy ez csak emlék!
önzetlen
2014. április 04. 13:11
Vonának tutira felállt a szőr a hátán, amikor meghallotta Schmuck ötletét! Hogy ő egy ilyen dologra emlékezzen? Ugyan már! Ő megismételni szeretné, nem szánakozni fölötte!
Nemcsalokadót
2014. április 04. 07:19
A szerző halálát követő 70 év elteltével lejárnak a szerzői jogok. Ezt az évet még kibírjuk a "jogdíjak" fizetésével, de utána elég legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!