Választás 2014: a jelölőszervezetek fele tudott országos listát állítani

2014. március 06. 07:55

Az áprilisi országgyűlési választásra 84 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, a megváltozott szabályoknak köszönhetően pedig közülük 44 tudott országos listát állítani: 13 jelölőszervezet nemzetiségi listát, míg 31 pártlistát állított. 2010-ben 44 nyilvántartásba vett jelölőszervezett volt, amelyek közül végül 6-nak lett országos listája.

2014. március 06. 07:55

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó pártoknak és nemzetiségi önkormányzatoknak nyilvántartásba kellett vetetniük magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az első jelölőszervezeteket január 23-án vette nyilvántartásba az NVB, az utolsót pedig február 25-én. Az alig több mint egy hónap alatt az NVB-hez 94 jelölőszervezet jelentette be indulási szándékát, közülük 84-et az NVB nyilvántartásba is vett. A nyilvántartásba vétel egyik fontos feltétele az volt, hogy a jelölőszervezet pártként legyen bejegyezve, és a választás kitűzésekor (január 18-án) már jogerős legyen a bejegyzése a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. 

Az NVB-nek több jelölőszervezet nyilvántartásba vételét is vissza kellett utasítania azért, mert a választás kitűzésekor még nem volt jogerős a bejegyzése. Az Országos Bírósági Hivatal január végi nyilvántartása szerint 147 párt volt bejegyezve Magyarországon, ez azt jelenti, hogy – hozzászámítva a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot is – 160 jelölőszervezet volt jogosult arra, hogy induljon a választáson. Vagyis közülük minden másodikat jelölőszervezetként nyilvántartásba is vett az NVB. 

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek ajánlásokat gyűjthettek egyéni választókerületi jelöltjeiknek, és ha egy jelölőszervezet a fővárosban és legalább kilenc megyében legalább 27 egyéni jelöltet tudott indítani, jogosulttá vált arra, hogy országos pártlistát állítson. Az országos nemzetiségi önkormányzatok akkor állíthattak országos listát, ha a meghatározott számú – általában tíznél kevesebb – aláírást összegyűjtötték. Az országos listákat keddig lehetett bejelenteni az NVB-nél, 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be eddig a határidőig, vagyis 44 országos listát tudott állítani a 84 jelölőszervezet. Ez azt jelenti, minden második nyilvántartásba vett szervezet képes volt a listaállításra.

2010-ben valamivel több mint 180 párt volt bejegyezve az országgyűlési választás kitűzésekor, 45 (a bejegyzett pártok negyede) jelentkezett be az Országos Választási Bizottsághoz, és 44-et nyilvántartásba is vettek. Országos listát azonban csak hat párt tudott állítani, azaz a nyilvántartásba vett pártok kevesebb mint 14 százaléka tudott megfelelni az országoslista-állítás követelményének.

Négy éve a jelenlegitől eltérő volt az országos lista állításának szabályozása: országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek hét területi listát tudtak állítani. Területi listát az a párt állíthatott, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tudomkivagy
2014. március 06. 11:36
Most akkor az összelopás milyen néven indul végül? Kormányváltók 2014? Mert kormányt nem fognak váltani, max ha beülnek egy jobb kormányos autóba...hahahahaha :D
states
2014. március 06. 09:33
Meg kell kérni sepeleasszonyt, hogy írjon nekünk egy olyan választási rendszert, amin csak a zigazdemokraták indulhatnak, és ahol boldog-boldogtalan nem foglal 40 helyet az Összefosás elől, mint a mostanin, amit a zorbándiktatúra csak azért talált ki, hogy összezavarja szegény munkásőrözvegyeket, akik két listához vannak szokva, a hazafiasnépfrontéhoz, meg az emeszmpééhez.
StG
2014. március 06. 09:10
Az a fő bajom a választási rendszerrel, hogy inkoherens: Egyrészt a jelöltállítással irgalmatlan mennyiségű szervezet/jelölt kerülhet fel a szavazólapokra. Másrészt viszont a szavazás menete éppen ellenkezőleg hat, minden momentum a nagy pártokat támogatja, a minél nagyobb parlamenti többség kialakítása a cél.
Búvár Kund
2014. március 06. 09:04
Hát igen, ilyen ez a szörnyű Orbán-diktatúra. Majdhogynem az indul a választáson aki akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!