Negyedmillió állást ígér a közmunkaellenes PM

2014. március 10. 13:02

Tordai Bence, a PM elnökségi tagja szerint a baloldali Kormányváltás újra bevezetné a progresszív jövedelemadót, de a felső kulcs sem érné el a 30 százalékot, 280 ezerig pedig mindenki jól járna az elképzelésükkel.

2014. március 10. 13:02

Bruttó 280 ezer forintos havi keresetig mindenki jól járna a baloldali összefogás által javasolt többkulcsos adórendszerrel – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón.

A politikus hozzátette: csak az átlagbér kétszerese felett – a társadalom legtehetősebb 8-10 százalékánál – növelnék a személyijövedelemadó-terhelést, de a felső adókulcs sem érné el a 30 százalékot.

 
Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa egy kérdésre elmondta: azt javasolják, hogy a minimálbér után – amelyet nettó százezer forintra emelnének - 8 százalék, efölött, az átlagbér kétszereséig 16 százalék legyen az szja, az átlagbér kétszerese feletti részt pedig további 12 százalékos szolidaritási adó terhelje, vagyis a bruttó 450-460 ezer forint feletti részre 28 százalék legyen az adókulcs.
 
Hozzátette: ez ajánlás, amiről már egyeztettek az ellenzéki összefogás résztvevői, de a végső döntést Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt hozza meg.
 
Tordai Bence a sajtótájékoztatón arról beszélt: bár az Orbán-kormány 250 ezer új munkahely létrejöttéről beszél, ezek külföldön és a közmunkarendszerben keletkeztek. Ezzel szemben az ellenzéki összefogás negyedmillió munkaerő-piaci állást ígér főként a helyi és a zöld gazdaságban, valamint – lakásfelújítási és fűtéskorszerűsítési programok révén – az építőiparban.
 
Emellett az ifjúsági garanciaprogrammal – részben európai uniós támogatásból – minden, hat hónapja állástalan fiatalnak munkát vagy képzést biztosítanának.
 
Varju László arról beszélt: a tankötelezettség visszaemelése 18 évre és a szakképzési rendszer átalakítása is segítené a fiatalok elhelyezkedését. Hozzátette: a foglalkoztatottság növelését tenné lehetővé az a javaslatuk is, hogy a mikrovállalkozásoknál és bizonyos térségekben csökkentsék a bérekre rakódó közterheket.
 
Tordai Bence a közmunkaprogramról azt mondta: mostani formájában csak a statisztikák kozmetikázására jó, így az erre szánt pénz nagy részét az elhelyezkedés támogatására kellene fordítani. A hasznos tevékenységet végző közmunkásoknak ugyanakkor meg kell kapniuk a minimálbért.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 10. 18:02
""Negyedmillió állást ígér a közmunkaellenes PM"" A fidesz 201-ben legalább megmondotta, hogy az 1 milla munkahelyt 10 éven belül teszi!! Pampogóg miért is nem a vagyonadót akarjátok bevezetni??? 50 milláig 0 Ft felette sávosan 10-40 %ig !!
Zsolt75
2014. március 10. 17:51
Ühüm, aki minimálbéren van bejelentve, az jobban jár, de aki 1 Forinttal többel, az marad 16%-os... Nagy ötlet...
Anonymusz
2014. március 10. 14:34
Megszüntetni?
Nomine
2014. március 10. 14:23
esetleg ha kapok egy hihető magyarázatot a bajnaigyurcsány vagyon eredetére majd megfontolom az ajánlatot :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!