Megúsztuk per nélkül a kiskereskedelmi különadót

2014. március 28. 16:42

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a bolti kiskereskedelmet is terhelő ágazati különadó miatt 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást anélkül zárta le, hogy kezdeményezné Magyarország elmarasztalását az Európai Bíróságon.

2014. március 28. 16:42

Az Európai Bizottság korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a kiskereskedelmi adó diszkriminatív, mert hátrányos helyzetbe hozza a külföldi érdekeltségű vállalkozásokat, továbbá úgy vélte, hogy az árbevétel-alapú adó mértéke nem lehet progresszív.

A Bizottság mostani döntéséből viszont kiderül, hogy a távközlési szektorra kivetett különadó-szabályokra vonatkozó vizsgálathoz hasonlóan, ezt az ügyet sem tartják szükségesnek az Európai Bíróság elé vinni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben üdvözölte a döntést, amely „megerősíti azt a következetesen képviselt magyar álláspontot, mely szerint az ágazati különadó nem sértette az uniós jogot”.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2014. március 29. 09:40
Ez - arra enged következtetni: az EU. már leírta, azaz: ejtette Magyarországot! Az unió nehézkes, nagy szervezet, lassan, sok háttértárgyalással és kompromisszummal jönnek létre új szabályok. Ám már elindult a folyamat, amely majd de facto az unión kívül helyezi, megfosztja a szavazati jogától és pénzügyi támogatásaitól azokat a tagállamokat, amelyek nem felelnek meg azoknak az alapvető emberi jogi és demokratikus normáknak, amelyek az unió erkölcsi- társadalmi alapjait képezik.
puszika
2014. március 28. 20:51
Ismét egy pofára esés a tenyerüket elégedetten dörzsölő ellendrukkereknek!! Már mindenük kék-zöld,de még a földön fekve is azt kiabálják , győztünk!!
realista
2014. március 28. 20:28
Persze, hogy nem érdekli az EU-t, mert ebből nekik semmi káruk, itt csak a magyar emberek szívnak.
freehckr
2014. március 28. 17:02
Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók: http://goo.gl/kOP4PR „... Az évek óta csökkenő fogyasztás és az egyre növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és 3200 munkahely megszűnését eredményezték. A leépülő kapacitások, a romló versenyképesség miatt a hazai boltok polcain 90 százalékról 65 százalékra esett vissza a magyarországi termékek aránya az uniós csatlakozás óta ... Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók az elmúlt év végéig. Az Agrár Európa Kft. friss tanulmánya sorra veszi az élelmiszeripart sújtó terheket: az ágazat a költségek áthárítása miatt bankadót, telekommunikációs adót, továbbá az energetikai cégeket, valamint a bolti kiskereskedelmet terhelő (2013-tól már kivezetett) különadókat is megfizeti, ráadásul 2011-ben bevezették a népegészségügyi termékdíjat (NETA) is.” A céges különadók felét az emberek fizetik: http://goo.gl/WovUNt „A cégek áthárítják, beépítik az árakba a rájuk kivetett különadók felét, közben beruházásokat halasztanak el, és az egész gazdaságot is negatívan érintik a szektoradók... Tizenkét különadó van Magyarországon, ez világviszonylatban is nagyon sok.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!