Még egy hétig lehet jelentkezni a nemzetiségi névjegyzékbe

2014. március 14. 07:54

Azok, akik nem iratkoznak fel március 21-én 16 óráig a nemzetiségi névjegyzékbe, nem voksolhatnak majd a nemzetiségek listájára. Aki viszont feliratkozik, az pártlistára nem szavazhat majd április 6-án.

2014. március 14. 07:54

Még egy hétig, március 21-én 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. A március 4-i határidőig mind a 13 nemzetiség országos listát állított, azokat a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba is vette. Ez azt jelenti, biztos, hogy valamennyi nemzetiségnek lesz szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 6-án. Ha pedig megkapja egy adott nemzetiség a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor a nemzetiség kedvezményesen juthat országgyűlési mandátumhoz az országos listáról.

A nemzetiségek listájára azonban csak azok voksolhatnak, akik március 21-én 16 óráig kérik nemzetiség névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. Egyelőre valamivel több mint 25 ezren jelezték, hogy nem párt-, hanem nemzetiségi listára kívánnak voksolni a parlamenti szavazáson, és 42 ezren, hogy az őszi önkormányzati választáson kívánnak nemzetiségiként szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben – 12 183-an – a roma nemzetiség tagjai közül kérték regisztrációjukat az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. A németek közül 8568-an, a horvátok közül 1366-an, a szlovákok közül 944-en. A többi nemzetiségnek egyelőre 500-nál kevesebb regisztráltja van az országgyűlési választásra.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. március 14. 09:32
Gondolom Orbán már jelentkezett ....
Secnir
2014. március 14. 08:38
kitárgyalva: http://vastagbor.blog.hu/2014/01/09/valoban_ki_lehet_zarni_barkit_a_parlamenti_valasztasbol kérdés az, hogy hogyan kérdezheti le valaki, hogy benne van-e a nemzetiségi névjegyzékben, vagy sem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!