Vita a kormány és a zsidó szervezetek között

2014. február 06. 17:36

A kormány és a zsidó szervezetek tanácskozásán a német megszállás emlékművéről, Szakály Sándor történész kijelentéseiről és a Sorsok Házáról is szó esett. A Mazsihisz elnöke, Heisler András szerint nem kaptak választ a kérdéseikre.

2014. február 06. 17:36

A kormány és a zsidó szervezetek tanácskozásán a zsidó szervezetek javaslatára felvették a napirendi pontok közé a német megszállás emlékművének kérdését, Szakály Sándor történészprofesszor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának Kamenyec-Podolszkkal kapcsolatos kijelentéseit, és a tervezett Sorsok Háza nevű intézmény kérdését.

Lázár János a kerekasztal ülése után arról beszélt: a jövő héten ad konkrét választ Orbán Viktor miniszterelnök arra a három kérdésre, amit a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén a zsidó szervezetek felvetettek. Lázár János azt mondta, hogy a tárgyaláson szerzett benyomásokról, javaslatokról és kritikákról tájékoztatni fogja Orbán Viktort, aki „minden magyar honfitársunknak és zsidó polgártársunknak” kíván válaszolni.

A Népszava értesülései szerint a mai tárgyaláson a kormány ragaszkodott a német megszállás emlékművéhez és Szakály Sándor kinevezéséhez, csak a Sorsok Házáról tárgyalna. A Mazsihisz vasárnap arról dönthet: bojkottálja-e a holokauszt emlékévet.

A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet közötti párbeszédre.

Frissítés:

A megbeszélés feszült, de őszinte hangulatú volt, sokan elmondták a problémáikat, ugyanakkor „nem kaptunk választ a kérdéseinkre” – nyilatkozta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke csütörtökön az MTI-nek a Zsidó Közösségi Kerekasztal tárgyalása után. Heisler András közölte: azt az ígéretet kapták Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető államtitkártól, hogy tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnököt a problémákról.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. február 07. 09:45
Lenne kedves megfejteni nekem mit jelent az a kifejezés, hogy; "második generációs holokauszt túlélő" ?
Szajzar1
2014. február 07. 00:14
pikkpakk nálunk a kályha a meleg A buzi az buzi:))
Szajzar1
2014. február 07. 00:13
archer: ""A kormány azért találtaki ezt az egész holokauszt évezést, hogy a magyarokat, a zsidók ellen hangolja!" És mennyire a fején találta a szöget Az "emlékév" reményeink szerin sok 100ezer szavazatot vesz el a fidesztől
Szajzar1
2014. február 06. 23:50
Lázár ilyen jó vagy a fotos hogy mindig sikerül elkapni a legsunyibb nézését Ezzel a nézéssel sokkal többre vinné a Kósza Nosztránál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!