MSZP: Európához vagy Ázsiához akarunk tartozni

2014. február 15. 13:14

Az MSZP szerint Orbán Viktor Ázsia felé akarja kormányozni az országot, ezért a 2014-es választásokon arról kell döntenie az embereknek, hogy Európához, vagy Ázsiához akar az ország tartozni.

2014. február 15. 13:14

Az MSZP szerint az április 6-i országgyűlési választáson arról kell dönteni, hogy Európát vagy Ázsiát választja az ország. Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök már választott, Európa helyett Ázsia felé akarja vezetni az országot. Az MSZP-s politikus szerint ezzel a döntésével a kormányfő ezer éve az első, aki „önös üzleti érdekektől vezérelve a honfoglalás óta szerzett értékeket politikai honfeladássá akarja változtatni”. Szerinte az országnak az infrastrukturális fejlesztéseknél nem kínai hitelre, hanem unós forrásokra kellene támaszkodnia. 

Szanyi Tibor bírálta, hogy a miniszterelnök „Iránhoz dörgölőzik”, kiadta a baltás gyilkost, és Putyinnal fonja szorosabbra a viszonyt. Mindez szerinte abba az irányba mutat, hogy ki akar lépni az Európai Unióból. A képviselő bírálta a Jobbikot is amiatt, hogy egyik képviselőjük csütörtökön kidobta az uniós zászlót a Parlamentből. Hangsúlyozta: amikor Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a nemzeti jelképek sorába emelte a kék alapú aranycsillagos zászlót, vagyis Gaudi-Nagy Tamás egy nemzeti jelképet gyalázott meg. Szanyi felszólította a Jobbikot, hogy legyenek következetesek, és „dobják vissza” azokat az uniós forrásokat is, amelyeket politikusaik vettek fel az Európai Parlamentben vagy jobbikosok családtagjai a közösségi forrásokból. Azt mondta: ha ezt nem teszik meg, „pitiáner haszonleső hobbinácik”

Tüttő Kata, a szocialisták fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint nem az az érdekes, mit mond Orbán Viktor a vasárnapi érvértékelő beszédében, hanem az, hogy mit tett az elmúlt években. Mint mondta: a 2010-es választások előtt sem beszélt arról a Fidesz-KDNP akkori közös kormányfőjelöltje, hogy „eltőzsdézi a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat”, vagy hogy fizetőssé teszi az egyetemeket, főiskolákat. Orbán Viktor a kormányzását megelőzően nem beszélt arról sem, hogy várólisták lesznek az egészségügyben, egymillió új munkahelyet viszont ígért – mondta a szocialista politikus.

Tüttő elmondta: Orbán Budapesten nyolc éve még arról beszéltek, hogy világváros épül, mára azonban jelentősen lemaradt a főváros a környező országokétól. Szerinte Budapest „már kátyúzni is hitelből fog”, a vízcsövek cseréjére pedig kétszáz évente lenne lehetőség a meglévő forrásokból. A politikus kívánatosnak nevezte Budapest nagyobb beleszólását az adóbevételek elköltésébe, mivel innen származik az adóbevételek 40 százaléka. A fővárosi képviselő emellett az Európai Unióban is működő rezsicsökkentést szorgalmazott, amely például a panelprogramon alapul. 

Kormos Kata, a párt szóvivője a kérdésre, hogy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila tart-e évértékelő beszédet, azt mondta: politikusaik sajtótájékoztatóikon folyamatosan értékelik „az elmúlt négy év rombolását”. A szóvivő a Simon-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy Simon Gábor már nem az MSZP tagja, hanem magánember. A párt, politikai szervezetként mindent megtett az ügy tisztázása érdekében, ezt a továbbiakban is minden eszközzel segíteni fogják – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy további információkkal azonban már a nyomozóhatóságok szolgálhatnak. Kormos elmondta: semmilyen politikai vagy közéleti aspektusa nincs annak a mintegy 240 millió forintnak, amelyet az MSZP korábbi alelnökének ausztriai számláján találtak.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2014. február 16. 09:45
Üzletkötések nem a hovatartozás kérdése,Miért kéne nekünk azonosulni azokkal akikkel üzletet kötünk.Anglia Németország Francia ország is üzletel az egész világgal ,még se azonosul az üzletkötőivel.Mszps hülye duma a hogy azonosulni akivel üzletelük,igen az mszmp-mszp mindig azonosult ahhoz a tömbhöz ahova tartozott,igyekezett az országunkat tönkre tenni az azonosulás kapcsán.Nem Nemzeti érdekek mentén kormányoztak ,egyszer a ruszkikkal diktatórikus eszmével azonosult ,1989 óta az eut választotta ,,mindig oda tolakodott az mszmp-mszp ahol a zsebeiket degeszre tudták tömni.
basatu
2014. február 16. 07:55
Nem csodálkozom hogy orbán ázsiába vágyik hisz a dakoták indiai származásúak,soha sem volt igazi hazájuk,azaz a kóbor nemzetek közé tartoznak,mindíg a hóditó seregek nyomában vándoroltak és amit azok meghagytak azt falták fel,ha a hódítók úgy látták hogy túlságosan elszemtelenedtek akkor kicsit megritkították őket,de azért mindíg maradt belőlük annyi hogy más nemzeteken élősködhessenek!
kuwiq
2014. február 16. 07:01
Nem értem, mit töpreng a maszop, hogy hova akar tartozni. Egyértelműen elkötelezték magukat egy kisázsiai nép mellett, nem tarozhatnak Európához.
Wagner Hopkins
2014. február 15. 21:36
Németország Ázsiához akar tartozni. A német Siemens és az orosz Roszatom együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá 2009. március 3-án Berlinben, amelynek célja, hogy közösen készüljenek az atomenergia iránti növekvő igények kielégítésére. A végleges szerződést várhatóan 2009 májusában fogják aláírni - jelenti a NukInfó. A Roszatom orosz állami atomenergetikai cég lesz a közös vállalat többségi tulajdonosa 50% plusz egy részvénnyel. A megállapodás egy hónappal azután született, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök meghívta Moszkvába a Siemens vezérigazgatóját, Peter Lueschert tárgyalásokra, illetve hogy a német cég döntést hozott a francia Areva csoportban meglévő 34%-os részének eladásáról. Az Areva 2009. március 4-én közleményt adott ki, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a Siemensnek számos kötelezettsége van a 2001-ben aláírt részvényesi megállapodás szerint, valamint érvényben vagy egy versenyt kizáró záradék is. Az Areva arról tájékoztatta a német céget, hogy bejelentésével a Siemens megszegi a szerződésüknek ezt a pontját. A Siemens és a Roszatom közös nyilatkozata szerint az együttműködés célja az orosz VVER reaktortípusok továbbfejlesztése, új atomerőművek építése, valamint meglévő atomerőművek korszerűsítése. Az új cég a teljes üzemanyagciklus egészében részt venne, beleértve az üzemanyag-gyártást és az atomerőművek leszerelését is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!