Mentelmi bizottság: Simon szándékosan közölt valótlan adatokat

2014. február 12. 12:54

Szándékosan közölt valótlan adatokat az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint a szocialista politikus. A testület javasolja az Országgyűlésnek Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

2014. február 12. 12:54

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor vagyonnyilatkozatában. A testület javasolja az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – jelentette be a testület KDNP-s elnöke szerdán Budapesten újságíróknak a bizottság zárt ülése után. Rubovszky György közölte, a bizottsági ülés előtt e-mailt kapott Simon Gábortól, amelyben a képviselő arról tájékoztatta, hogy nem jelenik meg az ülésen és a nap folyamán lemond parlamenti mandátumáról. Hozzátette: megkeresték az Országgyűlés elnökének titkárságát, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a lemondó nyilatkozat még nem érkezett meg, ezért egészen addig, amíg a lemondás nem érkezik meg, a törvényeknek megfelelően végzik a dolgukat. A bizottsági elnök elmondta: hétfőn döntöttek arról, hogy a legfőbb ügyész megkeresésére javasolják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, szerdán pedig – a vagyonvizsgálati eljárás keretében – a bizottság megállapította, hogy szándékos volt a valótlan adatközlés a vagyonnyilatkozatban, ezért ő haladéktalanul köteles intézkedni az összeférhetetlenség megállapítása érdekében.

Kifejtette: a bizottság határozata alapján országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé, amelyben indítványozza, hogy az Országgyűlés vita nélkül – Simon Gábor esetleges felszólalása mellett - mondja ki a képviselői összeférhetetlenséget. Ha a csütörtöki parlamenti döntés előtt a lemondó nyilatkozat megérkezik, abban a pillanatban Simon Gábor képviselői mandátuma megszűnik, okafogyottá válik mind a két határozati javaslatuk, és a lemondással elhárul az akadály az ügyészségi eljárás elől – közölte. Kérdésre válaszolva Rubovszky György elmondta, hogy Simon Gábor hétfőn azt ígérte neki telefonon, hogy újabb vagyonnyilatkozatot tesz, de a nap folyamán küldött levelében említést sem tesz a vagyonnyilatkozatról, amelyben érdemi kérdésekre nem adott választ. A testület ülésén az ellenzékiek közül egyedül a Jobbik képviselője jelent meg. A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezt követően a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait – közölték.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. február 12. 18:12
Nahát, hogy mik nem vannak. Simon elvtárs nem tartotta be a szavát, a maszop meg falaz neki. Váratlan forgatókönyv volt, mitagadás.
briganti
2014. február 12. 18:00
Nincs hírértéke. Ez olyan nyilvánvaló volt, mint az Összefogás a Böszmével.
56október
2014. február 12. 15:10
Ja igen: és szilárd meggyőződésem, hogy teremtett ember nincs e hazában, aki elhiszi, hogy a Simon számláján lévő pénz nem az MSZP-é volt.
Berecskereki
2014. február 12. 15:09
Nem megy el, majd küld jacuzzija vizet, mint a telekszomszédjának. http://hvg.hu/itthon/20140212_Jacuzzijaval_boritotta_ki_szomszedjat_Sim
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!