Mazsihisz: Nem visszalépés az Orbánnak írt levél

2014. február 12. 20:54

Nem jelent visszalépést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közgyűlésének határozataihoz képest a miniszterelnöknek írt levél – jelentette ki Heisler András szerdán Budapesten.

2014. február 12. 20:54

A Mazsihisz elnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva elmondta: továbbra is ellenzik a Sorsok Háza és a német megszállás emlékműve megvalósítását, valamint arra kérik a kormányzatot, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt a Veritas Történetkutató Intézet éléről.

Azzal kapcsolatban, hogy Suchman Tamás, a Mazsihisz korábbi alelnöke az Orbán Viktornak írt, szerinte a közgyűlés határozataihoz képest visszalépést jelentő levél miatt lemondásra szólította fel a Mazsihisz vezetőit annyit mondott: a hitközség egy demokratikus szervezet, amely meg fogja oldani a problémát.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója ugyancsak kérdésre reagálva hangsúlyozta: nem értenek egyet Izrael magyarországi nagykövetének azzal a kijelentésével, amely szerint elhamarkodott volt az a döntés, amelynek értelmében a Mazsihisz nem vesz részt a Holokauszt-emlékévben.
 
„Minden tiszteletünk az izraeli nagyköveté, de mi egy független magyarországi hitközség vagyunk. A kapcsolatunk nagyon jó az izraeli követtel, de helyettünk ne nyilatkozzon, ez a mi dolgunk, nem értünk vele egyet” - fogalmazott Zoltai.
 
A Mazsihisz a vasárnapi közgyűlésén döntött arról, hogy a szervezet a jelen körülmények között nem vesz részt a Holokauszt-emlékév kormányzati programjaiban. Ugyanakkor a Mazsihisz vezetősége hétfőn levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben alternatív megoldásokat javasol.
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2014. február 13. 10:04
A mazsi nem nemzeti kisebbség,hanem vallási felekezet,néhány ezer taggal.Csakúgy nincs semmi joga beleszólni a politikába,mint a többi felekezetnek.Semmivel nem kaphat magasabb támogatást,mint a többi.Ugyanúgy kell kezelni,mint a többit.Ugyanúgy gyakorolhatja vallását,mint a többi,és ugyanúgy meg van annak a helye,mint a többinél.Ha nem így tesznek,akkor be kell tiltani őket,mert társadalmi feszültséget és gyűlöletet szítanak,ezzel azt bizonyítva,hogy csak álca a vallás a tevékenységükben.
tango47
2014. február 13. 09:33
A Mazsihisz 3000 tagot számlál.
tóth mária
2014. február 13. 07:20
Remélem, Orbán nem enged a zsarolásnak!!! Ünnepeljen mindenki magában! ennyi.
1120
2014. február 13. 00:07
Most már minden egyes nap veletek kelek, meg veletek fekszem?! Mert kik vagytok ti?! Ti még egy filoszemitából is ki bírjátok hozni az antiszemitát! Hihetetlen bagázs... Minden kultúrembernek hányingere van tőletek! Nem tűnt még fel?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!