Hétfőig lehet kérni a NAV-tól az egyszerűsített bevallás elkészítését

2014. február 16. 09:31

A magánszemélyek legkésőbb hétfőig kérhetik az adóhatóság közreműködését az szja-bevalláshoz.

2014. február 16. 09:31

Tavaly 288,5 ezren választották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített egyszerűsített adóbevallást, 57 ezerrel többen, mint az előző évben, így részaránya az összes bevalláson belül 5,2-ről 6,5 százalékra nőtt.

Az egyszerűsített bevallást az választhatja, aki az adóévben kifizetőtől (munkáltatótól) kizárólag olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, melyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le. Nem választhatja ugyanakkor ezt a bevallási módot az, aki egyéni vállalkozó vagy őstermelő volt, aki fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta vagy árfolyamnyereségből származott jövedelme. (A feltételek a NAV honlapján, az szja menüpont alatt találhatóak.)

Annak, aki az egyszerűsített bevallást választja, elég, ha kitölti a NAV honlapjáról letölthető vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető 1353NY jelű nyomtatványt, s aláírva legkésőbb február 17-ig eljuttatja az adóhivatalhoz; semmilyen bizonylatot, igazolást nem szükséges mellékelni hozzá. A nyilatkozat elküldhető postán, leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan továbbítható az ügyfélkapun keresztül. 
 
A NAV a nyilatkozat beérkezése után a rendelkezésére álló adatokat felhasználva elkészíti az egyszerűsített bevallási ajánlatot. Ezt április 30-ig elküldi az adózónak, akinek össze kell vetnie a tavalyi jövedelméről szóló igazolásokkal. Ha eltérést tapasztal, az aláírt bevallást javítva, illetve kiegészítve május 20-ig kell visszajuttatnia a NAV-hoz. Ha nincs eltérés, nem kell visszaküldeni a dokumentumot, mert ekkor a NAV által kiküldött bevallás (1353E bevallás) az adózó határidőig benyújtott bevallásának minősül. 
 
Ha az adózónak a levont adóelőleget ki kell egészítenie, az adót május 20-ig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén az adót a NAV értesítésének kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni. Ha a levont adóelőleg meghaladja a fizetendő adót, a különbözetet a NAV május 20-tól számítva 30 napon belül, javítás esetén pedig a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja vissza.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!