Gyurcsány: A normális vita hiányzik Paks ügyében

2014. február 18. 20:57

A magyarok nagy többsége hozzám hasonlóan se nem atomenergia, se nem oroszellenes – mondta el Gyurcsány Ferenc, aki szerint a paksi bővítéssel az a probléma, hogy nem volt róla vita, pedig a döntést 2020-ig elég lenne meghozni. A volt miniszterelnök Kalocsán arról is beszélt, hogy a baloldal bátortalan volt a földügyekben.

2014. február 18. 20:57

A magyar lakosság túlnyomó többsége nem nukleárisenergia-ellenes – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedden Kalocsán. Gyurcsány szerint a magyar lakosság többsége „pragmatikusan gondolkodik”, ezért nem ellenzi a nukleáris energia felhasználását, valamint – hozzá hasonlóan – nem is oroszellenes. Az egykori miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy ő mindig azt mondta, „valószínűleg az atomenergia az egyik legjobb választás”, és nem változott meg a véleménye a fukusimai katasztrófa után sem.

A DK elnöke hangsúlyozta: Paks bővítéséről 2020-ig kell dönteni, utána még van 12 év, és ennyi „a szakma szabályai szerint” elegendő a blokk felépítésére. „Hova siettünk, miért nem beszéltük meg?” – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök, aki a „normális vitát” hiányolta Paks ügyében. „Át voltunk verve, pedig lehet, hogy ez a legjobb megoldás” – fogalmazott Gyurcsány aki azt is mondta: ma már nem tudja, hogy kell vagy sem népszavazás Paksról. Szerinte ha a lakosság nem követeli ki a népszavazást, akkor a döntést a parlamentnek kell magára vállalnia, de „normális körülmények között”.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón bemutatta Niedermüller Péter kulturális antropológust, az Összefogás jelöltjét a Bács-Kiskun megyei 3-as választókerületben. és beszélt a választókerületben meghatározó mezőgazdaságról is. Szerinte az 1970-es, 1980-as években a magyar falu jobban fejlődött, mint a város. Akkor a háztáji gazdaságok, a téeszek és az állami gazdaságok kitűnően működtek együtt, és ennek következményeként a magyar lett Európa egyik legfejlettebb mezőgazdasága. A mezőgazdasági nagyüzemek felszámolását a rendszerváltozás történelmi tévedésének nevezte a volt miniszterelnök és azt a mítoszt, amely azóta „csapdában tartja a vidéket”, hogy kizárólag családi gazdaságokra lehet építeni a magyar mezőgazdaságot.

A DK elnökének álláspontja szerint át kellene lépni egy ideológiai dogmát, azt, hogy lehet-e társas vállalkozásnak földtulajdona Magyarországon. A teljes jobboldal nem ért egyet a társas vállalkozások földtulajdon–szerzésével, „sőt bizonyos értelemben hazaárulásnak tekinti”, és azzal riogat, hogy akkor a külföld kezébe kerül a föld. Szerinte valójában az elutasítás igazi oka az, hogy a városi, fővárosi „újtulajdonosi réteg, így akarja olcsón megszerezni” a földet. Szerinte a baloldal bátortalan volt földügyben, nem mert megküzdeni a jobboldallal. Szerinte békésen együtt kellene élniük a mikro–, a kis–, a közepes és a nagy gazdaságoknak, mert „ebben az ügyben a kádári kompromisszum jó kompromisszum volt”.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flora_
2014. február 19. 10:22
Egy karakteres vélemény: http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1805:paks&catid=34:ittesmost&Itemid=58
Berecskereki
2014. február 19. 09:58
Gyurcsány Ferenc hiteltelenségét saját maga bizonyította be. 2006-ban az miniszterelnöki vitában a következőket mondta teljesen kikelve magából: "Elnök úr! Ön úriember ezért megkérem, hogy valótlanságot ne állítson és ne riogassa az országot." Ezt követően az öszödi beszédben megválaszolta a következőképpen: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” A paksi atomerőmű kérdése először 2005 évben kormányülésen merült fel. 2007 évben bizottságot hoztak létre, hogy előterjesztést készítsen a kormány részére a végleges döntés meghozatalára. Az Országgyűlési határozat pedig 2009 évben történt. Ebben a négy mit csináltak, ha nem történt egyeztetést? Hogyan terjesztették az Országgyűlés elé, ha nem volt megfelelő egyeztetés és nem volt indokoltság? Az Ön kormánya 2009-ben is hazudott? A Nemzeti Energiastratégia 2030-ig tartalmazza a villamos energia szükségletet, a leálló erőműveket. Az adatokból az is látható, hogy már jelenleg is éves szinten mintegy 20 %-ban import beszerzés történik. 2020-2030-ig ez az érték megduplázódna, ha nem épülne új villamos erőmű. Egy hagyományos villamos erőmű projekt előkészítésével együtt 5-6 évet vesz igénybe. Ez jól érzékelhető, hogy a tervezett és papíron előkészített erőművek beruházása a mai napig nem kezdődött el és várhatóan el sem fog kezdődni, mert valószínű a szolgáltató importra épít. Ez viszont az ország kiszolgáltatottságának növekedését jelenti. Atomerőmű építése pedig legjobb esetben is 10 évet vesz igénybe. Mindez együttesen indokolja a mostani kezdést, hogy amire szükség lesz a leállások miatt, biztosított legyen hazai előállításban a szükséges villamos energia. Földügy. Gyurcsány Ferenc elfeledkezik arról, hogy az állami földterületek nagysága 600 ezer hektárra tehető, melyet a kormányzása alatt 600 vállalkozás bérelt. A most lejárt, lejáró szerződések kapcsán pedig 250 ezer hektáron több mint 6000 szerződő partner lesz. 2013. november végiig pedig 110 ezer hektár állami földet hasznosítottak és 3000 haszonbérleti szerződést kötöttek. Ebből is látható a különbség a két kormányzati ciklus között. Ma többségükben azok „kiáltoznak” akiknek Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt hitbizományban adták az állami földeket és úgy gondolják, életük végéig megilleti őket. Elnök úr! Ön úriember (előlegezett bizalom?) ezért megkérem, hogy valótlanságot ne állítson és ne riogassa az országot.
fogd a pénzt és kuss
2014. február 19. 06:59
nekem + nem hiányzik a hibbant lopcsány. kvittek vagyunk.
states
2014. február 19. 06:18
Azt hogy hova vezet(ne) a "normális" vita Paks ügyében, az pontosan lemérhető az elmúlt hetek eseményeiből. Mindenki fújja a magáét a pártérdekek mentén. De egyetlen épkézláb érv még nem hangzott el, mivel lehet kiváltani Paksot. Ugyanis semmivel. Ha a baloldal lenne hatalmon, pont ugyanígy megkötötték volna üzletet Putyinnal, mint Orbán. Ismerve őket, legfeljebb jóval rosszabb feltételekkel, ahogy a 90-es években privatizálták az energiaszektort, aminek "köszönhetik" most a Fidesz rezsicsökkentését, vagy ahogy eladták a vízműveket áron alul, mindig mindent áron alul, mert abban mindig benne van a zsebükbe visszavándorló csúszópénz, a la Simon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!