Berényi lett Nagyszombat megye egyik alelnöke

2014. február 05. 18:18

A Magyar Közösség Pártjának elnökét, Berényi Józsefet választotta meg a Nagyszombat megyei közgyűlés alelnökévé a testület. Szlovákiában elég erős a megyei képviselet súlya: a közgyűlésben döntenek az oktatási és egészségügyi intézmények, valamint a közúthálózat finanszírozásáról.

2014. február 05. 18:18

A negyvenfős testületben a szavazás során egy szlovák kereszténydemokrata politikus és a Most-Híd képviselői tartózkodtak. Berényi prioritásai között első helyen a dunaszerdahelyi, illetve a galántai kórházak helyzetének rendezése szerepel, a két egészségügyi intézmény már évek óta anyagi problémákkal küzd. Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja a megyei közúthálózat felújításának folytatását és a magyar oktatási intézmények fenntartását és fejlesztését.

Szlovákiában a megyei képviselet súlya elég jelentős, ezen a szinten születik ugyanis döntés a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is. A megyei közigazgatás szintjén Szlovákiában az elmúlt években átlagban több mint egymilliárd euró sorsáról született döntés évente.

A megyei képviselőket és elnököket a lakosság közvetlenül választja, erre legutóbb novemberben került sor. Akkor Fico pártja szerezte meg a megyék többségét, az MKP összesen 39 képviselőt juttatott a megyei közgyűlésekbe.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2014. február 05. 23:51
Beindult a Híd-MKP harc Nagyszombat megyében http://www.bumm.sk/91776/beindult-a-hid-mkp-harc-nagyszombat-megyeben.html
freehckr
2014. február 05. 18:26
„Szlovákiában a megyei képviselet súlya elég jelentős” A szubszidiaritás elve működés közben. Talán nem véletlen, hogy a szlovákok mérföldekkel előttünk járnak szinte minden téren...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!