Íme, az állami diplomamentés

2014. január 22. 13:53

Hárommilliárdból fogják támogatni azokat a fiatalokat, akiknek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. Fejenként maximum háromszázezer forintra pályázhatnak 240 órás angol vagy német nyelvtanfolyamhoz, a nyelvvizsgát viszont maguknak kell finanszírozniuk.

2014. január 22. 13:53

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára elmondta: a programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már államvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. Hozzáfűzte, hogy a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

A legfrissebb adatok szerint 49 370 olyan „kvázi diplomás” van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához; Czomba Sándor szerint ezt a „holt tőkét” aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezen „beragadt diplomák” megszerzését.

Az államtitkár elmondta: elsősorban azoknak szánják az angol és német tanfolyamokat, „akik már tettek valamit”, vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó.

A támogatás 240 órás tanfolyamra vonatkozik, és maximális összege fejenként 300 ezer forint lehet. A résztvevőknek a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga.

A programra szánt 3 milliárd forintot a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből biztosítják, és a kétkörös pályáztatás során először a képző intézményeket, majd a résztvevőket választják ki. Január végéig kiírják a képzők részére a pályázatokat, és február végén születik döntés a képzőkről, március elejétől pedig a hallgatók is jelentkezhetnek egy internetes felületen. A képzések március végétől indulnak a tervek szerint.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
whatthehell
2014. január 25. 13:53
És mi lesz a 35 éven felüliekkel? Azok nem kellettek a nyelvoktató(fideszközeli) intézményeknek? Akkor azoknak adják oda a beragadt diplomát ha már mindenki minden szempontból lesz@rja őket, ráadásul az értelmes nyelvtanulásra lényegesen kevesebb lehetőségük volt mint a mai fiataloknak.
Pinter68
2014. január 23. 10:45
Az ötlet jó, egy létező problémára kínál megoldást. Csak félek, ennek is az lesz a vége, hogy a törvényi szabályozással már úgyis kedvezőbb pozícióba hozott Fidesz közeli cégek által üzemeltetett nyelviskolákat fogják majd kiválasztani arra, hogy felszipkázzanak 3 milliárd Ft közpénzt. Egészen véletlenül persze.
=nessuno=
2014. január 22. 23:56
"Diplomamentés"....Jó elvtársak hülyegyerekei pályázhatnak sikerrel. ;) Ha valaki alkalmatlan, hogy a képzési feltételeknek megfeleljen, hát ne kapjon diplomát. Nekem sem volt irgalom. Egy közép, egy alap. Nem engednék addig államvizsgázni, míg nincs nyelvvizsga és akkor nem úgy nézne ki, hogy megvan a diplomám csak nem adják ki a gonoszok.
Akitlosz
2014. január 22. 23:45
Szégyen és gyalázat. Butáknak osztogatják tömegével a diplomákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!