A földtörvény felülvizsgálatát ígéri a DK

2014. január 30. 12:15

Választási győzelme esetén a földtörvényt és a kormány által kötött földszerződéseket is felülvizsgálná a baloldal – mondta Nagy-Huszein Tibor, hozzátéve: a családi gazdaságokra épülő agrárpolitikát is fenntartásokkal kezelik.

2014. január 30. 12:15

Nagy-Huszein Tibor, a DK elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján bírálta a kormány agrárpolitikáját, mert az szerinte nem a családi gazdaságokat segíti, csupán a kormányközeliek saját családjáét – jelentette ki. 

Hozzátette ugyanakkor: fenntartásokkal kezelik a családi gazdaságokra építő agrárpolitikát is, mivel elmondása szerint a hazai földek mindössze 40 százalékán gazdálkodó nagyüzemek foglalkoztatják az agráriumban dolgozók 87 százalékát, és tőlük származik az állam mezőgazdasági bevételeinek 90 százaléka. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az első Orbán-kormány idejében, 2001-ben ötven évre szóló szerződések keretében jutott Nyerges Zsolt és Simicska Lajos együttesen mintegy harminchétezer hektárnyi földterülethez, míg Zászlós Tibor, aki jelenleg a Nemzeti Agrárkamara elnöke, akkor mintegy kilencezer hektárhoz. Azóta még tovább növelték birtokaikat – fűzte hozzá.

Rámutatott: ők 2052-ig szabadon gazdálkodhatnak a területeken, annak ellenére, hogy a nemrég hatályba lépett földforgalmi törvény egy gazda esetében 1200 hektárban, míg a vetőmagot termelők és állattenyésztők esetében 1800 hektárban határozza meg a birtokmaximumot. Eközben az állam a nagyüzemek korábbi, most lejáró földbérleti szerződéseit a birtokméretre hivatkozva nem hosszabbítja meg, így szétveri a nagyüzemeket – mondta Nagy-Huszein Tibor.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. január 30. 20:47
Mészáros Lőrinc, mint gázszerelő amúgy sem ért a földhöz, ezért elvesszük tőle. Mind a 3.000 hektárt. Cserébe élete végéig súrolhatja a börtön padlóját.
locsaba
2014. január 30. 20:44
az apád faszát vizsgálod te felül kisköcsög
kjkj945
2014. január 30. 17:22
Már megint ígérget!!! Ezt már eljátszották!! Ha minden ígéretet betartottak volna, amit 69 éve tettek, nem lenne államadósság, nem lenne offshoreba kisíbolt pénz!
kulakman
2014. január 30. 17:16
Tényleg ,miért üti az orrát a diktatórikus koala olyanba amit ő maga is másként csinált, nálunk a Bódi klán 2009-ben elvitte az össze állami földet 2034-ig,(kb 7-800 hektár) és ezek úgy ugatnak mintha ők ártatlanok lennének , hogy szólítaná magához őket a belzebub!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!