Orbánnal tárgyalt a Gazprom vezére

2013. december 12. 11:25

Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerdán – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az orosz állami energetikai cég, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, az este, az Országházban folytatott megbeszélésen ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor.

2013. december 12. 11:25
A sajtófőnök hozzátette: a tárgyalások – amelyeknek a magyar kormányzat részéről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a felelőse – a korábban elhatározott menetrendnek megfelelően, jó ütemben zajlanak, ezt a felek a tegnapi tárgyaláson is leszögezték. A folyamatban lévő tervezési, terepfelmérési munkálatok magukba foglalják a környezeti hatásvizsgálatot is. A Gazprom sajtóközleménye szerint a jövő év első negyedében elkészülnek a műszaki dokumentációval, és meghatározzák a gázvezeték magyarországi szakaszának nyomvonalát.
 
A társaság közleménye szerint a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezéséről megállapodás született a Gazprom és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 50-50 százalékos tulajdonában lévő South Stream Transport Hungary Zrt. és egy, tervező cégekből álló nemzetközi konzorcium között, a cég közleménye azonban nem közli a nemzetközi konzorcium nevét. A Déli Áramlat 229 kilométer hosszú magyarországi szakasza és egy gáz-kompresszorállomás a tervek szerint Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között épül meg, amelyen keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter orosz földgázt kapna. A Gazprom közleményében szerepel: 2017 elejétől jutna el az első gázszállítás Magyarországra. A társaság tájékoztatása szerint Alekszej Miller és Orbán Viktor a tárgyaláson megerősítették: a gázvezeték magyarországi szakaszának építését 2015 áprilisában kezdik meg. Az orosz állami cég első embere elmondta, hogy a Déli Áramlat építése a tervek szerint halad. Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában már megkezdődtek a munkálatok.
 
A mintegy 2400 kilométeres vezetékrendszer, amely Ukrajna megkerülésével Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül halad és az olasz Tarvisio a végpontja, ezen országokba, valamint Szerbiából Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is eljuttatja az orosz földgázt. A tervek szerint Bulgáriából Macedóniába is építenének egy elágazást és Törökország, valamint Görögország is kapna a bolgár szakaszból orosz gázt. A Gazprom sajtószolgálata emlékeztetett rá, hogy a Déli Áramlat magyarországi szakaszát orosz-magyar kormányközi megállapodás alapján építik és a magyar kormány nemzeti jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet. A Gazprom és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. képviselői idén márciusban egyeztették a beruházás 2017-ig szóló megvalósítási tervét.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 12. 17:47
http://energiainfo.hu/cikk/gazprom-eon_reszvenycsere_%E2%80%93_uj_korszak_hajnala.11006.html ...
Secnir
2013. december 12. 16:35
további kérdésem: ha a gazprom az mvm-el tárgyalt, akkor most miért orbánnal írt alá valamit? mi a szerepe orbánnak a jövőben ebben az ügyben?
Secnir
2013. december 12. 16:33
MTI: "Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, az este, az Országházban folytatott megbeszélésen ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor." "Megállapodást írt alá a Gazprom elnöke szerdán Orbán Viktorral. Alekszej Miller és a magyar kormányfő szerdán találkozott Budapesten, ahol az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról tárgyaltak – írta az MTI. A kormány tagad, a Gazprom mutatja a szerződést A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint a felek nem írtak alá semmit. A Gazprom viszont arról számolt be, hogy igen. Az állami vállalat honlapján be is jelentették a dokumentumot." http://index.hu/gazdasag/2013/12/12/havasi_szerint_nincs_a_gazprom_szerint_van_szerzodes/ doksi: http://www.gazprom.ru/press/news/2013/december/article180230/ itt valaki nem mond igazat. az elmúlt év történései alapján orbán és a sajtófőnöke. kérdés az: mit írt alá orbán a mi nevünkben?
Vakkhangya
2013. december 12. 14:56
Mi van ezzel a Gazprom legvidámabb barakkjával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!