Nemet mondott Brüsszel a fordított áfára

2013. december 16. 08:41

A kormány novemberben kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy tegyék lehetővé a fordított áfafizetést a cukorkereskedelemben, mivel ezen a területen jelentős mértékű a fiktív ügyleteken alapuló áfacsalás. A Bizottság elutasította a kérelmet.

2013. december 16. 08:41

A fordított áfafizetés lényege, hogy az eladó helyett a vevő fizeti meg, vagy vonja le az áfát. Ezt csak indokolt esetben szokta engedélyezni a Bizottság, ha más jogalkotási vagy ellenőrzési eszközzel nem lehet az áfacsalást megelőzni.

A kormány novemberben kérte, hogy a cukorra bevezethessük a fordított áfát, mivel a cukorkereskedelemben jelentős mértékű a fiktív számlázáson alapuló áfacsalás. A Bizottság azonban elutasította a kérelmet, ennek a pontos indokait azonban egyelőre nem lehet tudni. Az átfogó uniós szintű áfacsalás elleni szabályozásnak 2018 végéig kellene megszületnie, addig azonban a tagállamok kellően indokolt esetben folyamodhatnak majd a fordított áfa eszközéhez – írja a Napi.hu.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2013. december 16. 13:50
A cukormutyi akkor kezdődött, amikor selejt közgazdász-politikusok elpasszolták a cukor kvótánkat és beszántatták a cukorgyárainkat.
kukagyerek
2013. december 16. 11:55
Gyarmat az gyarmat!
nyugalmazott tanár
2013. december 16. 11:48
Brüsszel a ÁFA-csalók oldalán áll. Nem véletlenül.
Felebarát
2013. december 16. 10:07
most hogy mindenki kigyalázta magát... akkro valaki elmagyarázná, hoyg miért lenne jó vagy rossz, ha elfogadták volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!