MSZP: Legyen vita az alapjövedelemről!

2013. december 17. 16:32

Az MSZP azt javasolja, Magyarországon is kezdődjön társadalmi vita a mindenkit megillető, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Erről Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Braun Róbert szocialista politikus beszélt kedden sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez több feltételnek kell teljesülnie a következő kormányzati ciklus végéig.

2013. december 17. 16:32
Braun Róbert azt mondta: nem kampánytémává szeretnék tenni az Európa-szerte vitákat kiváltó, feltétel nélküli alapjövedelem ügyét, perspektivikus célról van szó. Az európai baloldalnak ma az a feltétel nélküli alapjövedelem, ami a XX. század elején az egyenlő választójog, a sztrájkjog, majd később a minimálbér bevezetése volt - jegyezte meg. Az MSZP ezért javasolja, hogy a következő kormányzati ciklusban dolgozzák ki annak lehetséges modelljeit, „hogy az Orbán Viktor által vizionált termelés- és munkaközpontú társadalom helyett egy igazságos és szolidaritásra épülő társadalom jöjjön létre, ahol nincs éhezés, nyomor, mindenkinek biztosítottak az emberhez méltó élet körülményei” – fejtette ki. Mindazonáltal jelezte, hogy a mindenkit megillető alapjövedelem bevezetésének számos feltétele van.
 
Harangozó Gábor ezek között említette, hogy jelentős béremelés menjen végbe, hiszen a béreknek jóval meg kell haladniuk a munkavégzés nélkül is járó alapjövedelmet ahhoz, hogy utóbbi ne ösztönözzön munkakerülésre. Feltétel a foglalkoztatottság bővítése is, 250-300 ezer új munkahely létrehozása a következő ciklusban. Az MSZP-választmány elnökhelyettese kiemelte, hogy a magyarországi bérek csak 27 százalékát teszik ki az uniós átlagnak, miközben az árszínvonal mára lényegében elérte azt. Az MTI kérdésére elmondta, van olyan számítás, amely akár már a következő kormányzati ciklusban elképzelhetőnek tartja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, mert nagyságrendileg akkora bevételkieséssel járna, mint az egykulcsos adórendszer.
 
Braun Róbert közölte, ez a számítás körülbelül 40-50 ezer forintra teszi az alapjövedelem lehetséges összegét. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy ehhez érdemi béremelést kell végrehajtani. Azonban – folytatta – ma is látnak lehetőséget arra, hogy egy igazságosabb adórendszerrel a nettó minimálbért 100 ezer forint körüli szintre növeljék. Arról is beszélt, hogy szerte Európában sokan ellenzik a feltétel nélküli alapjövedelmet, mert munkaellenesnek, igazságtalannak tartják, ezért elengedhetetlen a társadalmi vita, és hogy megszerezzék az emberek többségének egyetértését.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. december 19. 07:43
miért lehet minimálbér alatti díhazást kiadni... amúgy meg miért is nem mernek hozzányúlni az állami aparátushoz, mert több ezer ember kerülne azonnal az utcára, bemerik vállalni nem, miért nem , mert nem támogatják a vállalkozókat... azókat akik ezeket fel tudnák szippantani.,..
tuti
2013. december 18. 11:28
Ez egy olyan demagógia, amit normális ember nem támogathat! Valójában, ha jól megnézzük gyakorlatilag létezik valami hasonló, de garantálni és ezt deklarálni nagy butaság lenne. Elvenne minden motivációt, ami az arra hajlamos embereket teljesen leszoktatná a munkáról. Pihent agyú emberek eszében fordul meg ilyen. Nem tudnak valami valóban hasznoson gondolkodni?
6qwasyx
2013. december 18. 10:57
Nem kell alapjövedelem! Segíj köll!
bigyomail
2013. december 18. 10:17
Találtam egy jó cikket erről: "A szocializmus működőképességét úgy képzelték megoldani, hogy neveléssel, átneveléssel létrehozzák a szocialista embertípust, amellyel képes lesz majd működni a rendszerük. Az alapjövedelem-álmodók is egy nem létező embertípussal dolgoznak, aki szorgalmasan, keményen, sokat dolgozik egy kicsivel többért, hogy közben a társadalom egyre szélesedő, léhűtő rétegét eltartsa. Mellesleg várható, hogy a léhűtő sereg mozgalmat indít, nehogy má’ a dolgozók megbecsültebbek legyenek a társadalomban csak azért, mert dolgoznak." http://kapitalizmus.hvg.hu/2013/06/11/mondjunk-nemet-a-garantalt-alapjovedelemre/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!