Jobbik: Európai béreket a multik magyar dolgozóinak!

2013. december 11. 11:57

A nemzetközi átlagfizetés megadására kötelezné a multinacionális cégeket Magyarországon a Jobbik. A párt szerint a multik nem az olcsó munkaerő miatt jöttek az országba.

2013. december 11. 11:57

A Jobbik azt kezdeményezi szerdán benyújtott határozati javaslatában, hogy a Magyarországon tevékenykedő multinacionális vállalatok a nemzetközi átlagfizetést adják meg a magyarországi dolgozóiknak – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján a benyújtó Bertha Szilvia.

Hangsúlyozta: a Magyarországon gazdasági tevékenységet folytató multi- vagy transznacionális vállalatok által hazánkban foglalkoztatottak bérszínvonala messze elmarad az Európai Unió átlagától, a magyarországi árszínvonal ugyanakkor közel áll az európai átlaghoz.

Éppen ezért a Jobbik azt kezdeményezi, hogy a Magyarországon telephellyel vagy leányvállalattal rendelkező multi- vagy transznacionális kereskedelmi, szolgáltató gazdálkodó szervezet a munkavállalóinak a munkakörönkénti legalacsonyabb munkabér meghatározásánál kötelezően vegye figyelembe az adott munkakörben Magyarországon kívül alkalmazott munkavállalóinak vásárlóerő-paritáson, forintban kifejezett átlagos bérszínvonalát.

Bertha Szilvia szerint a külföldi cégek nem az olcsó magyar munkaerő, hanem a magyar piaci térnyerés miatt érkeztek az országba, ezért elvárható tőlük, hogy cserébe „fizessék meg tisztességesen a magyar munkaerőt”.

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. december 11. 17:26
"Bertha Szilvia szerint a külföldi cégek nem az olcsó magyar munkaerő, hanem a magyar piaci térnyerés miatt érkeztek az országba" Ez sajnos nem igaz. A multik tényleg az olcsó munkaerő és az adómentesség, adókedvezmények miatt vannak csak az országban. A magyar piac? Felfelé kerekítve kb. úgy semmit sem ér, 1%-át ha kiteszi a multik Magyarországi termelésének. Ugyan nem a magyar piac kedvéért gyártják itt az Audikat, Mercédeszeket, de még a Suzukikat sem igazán. Azt a pár autót, amennyit a magyarok megvesznek bőven le tudnák Németországban is gyártani. Csak ott fizetni is kell a dolgozóknak. Ha Magyarországon is kellene, akkor nem itt termelnének, hanem Ukrajnában, vagy Kínában, Vietnamban. A magyar piac tehát a szerző véleményével szöges ellentétben nem igazán érdekli a termelő multikat.
brabant89
2013. december 11. 17:23
Hát, ha a Jobbik csak ennyire képes ... Ez nem csupán demagóg, de ráadásul megvalósíthatatlan is. Szóval a Penny, a Tesco, az Aldi, a Lidl stb. fizessen nyugat-európai béreket, a Coop és a CBA meg továbbra is fizessen magyar béreket. Ha ez Rogánnak jut eszébe, akkor azt mondom, oké, a CBA megkapja a jutalmát a Békemeneten való részvételre buzdító levélért. De ez miért jó a Jobbiknak? Azért, hogy ne vegyék őket komolyan? (Vagy tényleg van annyi hülye ebben az országban, akiknek ez tetszik, és ezért a Jobbikot fogják támogatni?)
cattus
2013. december 11. 16:47
Az lesz ám a szép világ, ha a Tesco-pénztáros 300 ezret keres, a kezdő orvos 200-at!
gross
2013. december 11. 15:29
Semmi esélye a javaslatnak, de ha mégis elkézpelnénk, hogy megvalósítják, szerintem kifejezetten népszerűtlen lenne: a népesség ama 95%-a, akinek a bérére nem vonatkozik, zúgolódna, hogy miért kivételeznek a multiknál dolgozókkal; a multiknál dolgozók felét meg leváltanák munkaerőkölcsönzőből hozott emberekkel, azok meg azért dühöngenének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!