Bajnai Londonban: Az unortodox gazdaságpolitika „fényevés”

2013. december 03. 07:04

Nemzeti sorskérdés a létbizonytalanság miatt elvándoroltak hazacsábítása – mondta hétfő este Londonban Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök szerint a közmunka „valójában a munkanélküliség új neve”, míg az egykulcsos adó és az unortodox gazdaságpolitika „fényevéshez” hasonlatos.

2013. december 03. 07:04

Az Együtt-PM szövetség vezetője, aki Nagy-Britanniában élő magyaroknak tartott politikai fórumot, kijelentette: a veszteség mértékét illusztrálja az is, hogy ha e munkavállalók mindegyike csak a minimálbért keresné meg Magyarországon, az havi 30-50 milliárd forint költségvetési többletbevélt jelentene.

A külföldön dolgozó magyarok azonban nemcsak az adó- és járulékfizetési rendszerből hiányoznak, hanem a nyugdíjrendszer fenntarthatóságából is. Ha a külföldön dolgozó 400-500 ezer magyar „tartósan külföldön ragad”, akkor a magyar nyugdíjrendszer nemcsak a jövő nemzedékek, hanem már a mostani nyugdíjasok számára sem lesz fenntartható néhány éven belül, mivel nem lesz, aki folyamatosan befizesse a szükséges összeget – mondta Bajnai Gordon.

A volt kormányfő szerint ha az elmúlt néhány évben külföldre távozott magyarok száma a felső becsléseknek felel meg, akkor „két 1956-nyi ember hagyta el az országot”. Ezért számít nemzeti sorskérdésnek a foglalkozás a külföldön dolgozó magyarokkal, és úgy tűnik, mintha erről a magyar politika, az országért felelős erők nem vennének tudomást – tette hozzá. A politikus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy „ennek az újkori emigrációnak a nagyon nagy része” a létbizonytalanság, a munkahelyek hiánya, a megélhetési problémák elől ment el Magyarországról.

Bajnai Gordon szerint Magyarország történelmi tévútra tévedt, és mára a rendszerváltás után kitűzött fő célok – a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és a Nyugathoz tartozás – mindegyike kérdőjelessé vált. A piacgazdaság például teljes mértékben megkérdőjeleződött Magyarországon, a szolidaritást pedig „szétverték”, például az egykulcsos adórendszerrel, amellyel a legjobban kereső 14 százalék nyer, azok pedig, akik a minimálbértől a magasan az átlagbér feletti szintig tartó jövedelmi sávokba tartoznak, veszítettek – fogalmazott az Együtt-PM vezetője.

A rezsicsökkentést „átverésnek” nevezte, mondván: a rezsi az elmúlt években önmagában is nőtt, de valójában a bérekhez képest attól nőtt nagyon nagy mértékben, hogy az egykulcsos adórendszer az alacsony és a közepes jövedelműek esetében nettó bércsökkenést okozott.

Bajnai Gordon szerint az egykulcsos adórendszer és az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika „a fényevésre hasonlít”, és e gazdaságpolitika apasztja a valódi munkahelyek számát Magyarországon. Hozzátette: a foglalkoztatási adatok attól javulnak, hogy a statisztikákba beleszámolják a közmunkát, ami „valójában a munkanélküliség új neve”, valamint a külföldön munkát vállalókat is.

Bajnai Gordon kijelentette: a legnagyobb kockázat az, hogy Magyarország ma tartósan leszakadó pályán van, mivel kevesebb a beruházás a gazdaságban, mint az éves amortizáció, vagyis még a jelenlegi termelőképességet sem lehet fenntartani. Ez a következő években törvényszerűen a magyar gazdaság zsugorodásához fog vezetni, ha nem következik be fordulat – mondta. A gazdasági fordulat mellett a kormányzásról alkotott felfogás megváltoztatására is szükség van.

Ma Magyarországon „úrhatnám, dölyfös kormányzás van”, amely úgy gondolja, hogy a hatalmat nem négy, hanem negyven évre kapta, és ennek megfelelően próbál építkezni –fogalmazott a volt miniszterelnök. Hozzátette: ezért 2014-ben nem az lesz a kérdés, hogy Magyarország a bal- vagy a jobboldal között válasszon-e, hanem „jövőt kell választania magának”.

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. december 03. 16:28
az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika „a fényevésre hasonlít”... ---------------- Amihez meg nem értett, az az "árnyék evésre hasonlított".
Monkey4you
2013. december 03. 16:25
Ez most Londonban hajt a libákra???
ciseaux
2013. december 03. 13:50
Gordon, Gordon! Ejnye.bejnye! Hát nem most van a Hanukkah? Hát nem állnak a manórák Budapesten? Fényt eszünk-iszunk, megy a dínom-dánom! Már az is bajnai? Poén lenne megtudni, hogy kik lehetnek azok a magyarok ott Londonban, akiknek van idejük arra, hogy Gordonka elhúzza nekik a Gordonka szólóját! Hiába, a magyarok imádják, ha elhúzák a nótájukat! Bár Gordonka szólója inkább lejárt lemez, vannak akiknek nem elég 100-szor hallani ugyanazt a számot. ps: Ilyenkor ki "vigyáz" a Gordonkára"? Kötve hiszem, hogy nincs Londonban 1-2-3 magyar, a 35 ezerből, aki szivesen elhúzná Gordonka nótáját is! vagy talán megint titkos volt a találkozó, azokkal a helyes kis '19-es népköztársasági reprókkal?
1234
2013. december 03. 13:47
Bajnaiék miért Bécsben adóznak? Ja, mert egy egész ország ellopása után ott lehet a legtranszparensebben ejrópaian globálabanc szolidáris magyar hazafi a genetikailag alábbvalóakkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!