Szombaton dönt az MSZP kongresszusa a listákról

2013. október 19. 10:00

A párt programjáról, valamint az országgyűlési-, illetve EP-választási listáiról dönt az MSZP kongresszusa szombaton: ha elfogadják, akkor 2014-től jelentősen megújul a szocialisták országgyűlési frakciója, ugyanis számtalan régi nagy név vagy fel sem került az országos listára, vagy ha fel is került, annyira hátul szerepel, hogy szinte esélytelen, hogy listáról bejusson a parlamentbe.

2013. október 19. 10:00

A szocialista párt választási programjáról és listáiról dönt szombaton az MSZP kongresszusa. A rendezvény 10 órakor kezdődik a budapesti SYMA-csarnokban: beszédet mond Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József, majd Mesterházy Attila is. A tanácskozás ezután zárt üléssel folytatódik, délután sajtótájékoztatón számolnak be a döntésekről.

Az MSZP országgyűlési választási listáját az elnökség és a választmány közösen terjeszti a kongresszus elé. A múlt hétvégi választmányi ülésen ellenszavazat nélkül elfogadott listát Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető vezeti, őt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi. Biztosan befutó helyet kaptak az elnökség tagjai és a választmány vezetői.

A megyei elnökök többsége viszont a 30. és az 50. hely között szerepel. Az Origo cikke szerint a szocialisták úgy számolnak, hogy a lista első 30-35 helye érhet parlamenti mandátumot. A portál szerint így viszont számos korábbi nagy névnek alig van esélye, hogy listáról parlamentbe kerüljön. Puch László még határ eset, ő 35. a listán. Baja Ferenc viszont csak a 37., Nyakó István 41., Boldvai László 44., míg Szerekes Imre csupán az 51. pozícióst kapta meg a listán, amin ráadásul a jelenlegi frakciótagok harmada egyáltalán nem szerepel. Nincs rajta például Kovács László, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó és Steiner Pál sem.

A kongresszus elé kerülő javaslat alapján a szocialisták európai parlamenti listájának élén Szanyi Tibor állhat, akit Ujhelyi István, Gúr Roland, Veres János és Gurmai Zita követ.

Dönt a kongresszus az MSZP választási programjának elfogadásáról is. A nagyjából ötvenoldalas dokumentum oktatáspolitikai javaslatokkal kezdődik és foglalkoztatás-, illetve gazdaságpolitikai tervekkel folytatódik, jelezve, hogy az MSZP e területeket tartja a legfontosabbnak.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 19. 13:34
"" Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz""
Reeves
2013. október 19. 12:19
Nahát-nahát, az mszp-nek szabad listázni, Gyönygyösi Mártonnak meg nem?
Reeves
2013. október 19. 12:09
"Nincs rajta például .. Lendvai Ildikó és Steiner Pál sem." Ez antiszemitizmus
Török, Gábor!!!
2013. október 19. 11:48
Origo: "Mesterházy Attila egyik nagy álma beteljesül, az MSZP frakcióstul, mindenestül az övé lesz" Tényleg ekkora formátumú ember ez az Attila?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!