Rezsiblöffnek tartja az Együtt-PM a rezsicsökkentést

2013. október 15. 15:31

Az Együtt-PM a Fidesz újabb „rezsiblöffjének” tartja a következő rezsicsökkentésről hétfőn elfogadott törvényjavaslatot – jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a választási szövetség társelnöke.

2013. október 15. 15:31
Hétfőn a parlament 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes Németh Szilárd törvényjavaslatát, amelyik szerint november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára.
 
Jávor Benedek szerint a rezsicsökkentési háború csak egy kampányfogás, ráadásul „a legcinikusabb és a legdrágábbak közül való”. A „rezsiátverés” mérhetetlenül igazságtalan, mert nem azokon segít, akik rászorulnának a kormányzati segítségre, hanem elsősorban azokat támogatja, akiknek erre nem lenne szükségük – értékelte. Azt is kijelentette, hogy az energiaárak 2010 és 2012 között, a Fidesz kormányzása alatt körülbelül húsz százalékkal emelkedtek, ezért a mostani intézkedésekkel a kormánypárt a saját áremeléseit kompenzálja. 
 
A független képviselő szerint a rezsicsökkentést az emberek többszörösen meg fogják fizetni, mert azzal párhuzamosan az intézményi fogyasztók energiaárai radikálisan emelkednek, ami jelentkezni fog az alapvető élelmiszerek árában is; eközben a magyar kis- és középvállalkozások képtelenek kigazdálkodni az őket sújtó energiaár-emeléseket, ezért sorra jelentenek csődöt. A mesterséges energia és egyéb rezsiárak bevezetése miatt romlani fog az ellátás biztonsága és az energiahálózatok minősége – fűzte hozzá, jelezve: az Együtt-PM szerint a háztartásokat inkább abban kellene segíteni, hogy csökkenteni tudják az energiafelhasználásukat. Jávor Benedek a parlamentarizmus megcsúfolásának nevezte, hogy a Fidesz-KDNP egy a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozattal és alaptörvény-módosítással akar arra válaszolni, hogy az Európai Unió ki akarja kényszeríteni a kabinetből azoknak a normáknak a betartását, „amelyeket az EU mindenkire nézve kötelezőnek tart”.

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2013. október 16. 09:38
Egy jól eltalált paródia a rezsirizsára a focifiaskó apropójából: http://www.parlament.hu/irom39/12722/12722.pdf
tuti
2013. október 16. 09:25
Akkor, mikor Ők voltak hatalmon (az a híres 8 év!) valahogy nem leptek meg bennünket ilyen blöffökkel. Sokkal inkább a választási ígéretekben blöfföltek. "Hangosan mondom, hogy mindenki hallja: NEM LESZ GÁZÁR EMELÉS". Azután mégis lett. Most nem mondják, hanem csinálják. Én inkább az ilyen "blöfföknek" tudok hinni, illetve ilyeneket szeretek. A széthullott, majd össze (vissza) állt szoclib oldal az ígéretzeken nem tudott túl jutni. Ma is, az ígéreteik fedezete egy megfoghatatlan "elvesszük a gazdagoktól" szöveg, de, hogy kik a gazdagok, és hogy, és mit vesznek el tőlük, azt nem mondják! Nekem úgy tűnik, hogy megint a bérből és fizetésből élő kvalifikáltabb emberek lesznek a "gazdagok"!
Berecskereki
2013. október 16. 08:36
Kit érdekel, hogy az Index és a Vastagbőr miket ír, hogyan bűvészkednek a számokkal. Meg kell nézni a szolgáltatói számlán a tarifák változását, s annak alapján lehet megállapítani a tényeket. Megnéztem és vázlatosan a következőket tapasztaltam a sajátomnál. 2008-2010 között az energiadíjak meredeken emelkedtek. Az állami támogatások folyamatosan csökkentek, majd megszűntek. A kormányváltás előtt az inflációt meghaladó mértékben növekedtek a díjak. Számomra nem érdekes, hogy a végszámlázónak mennyibe kerül a szolgáltatás biztosítása, engem, mint fogyasztót a végszámlán megjelenő energiadíj érdekel. Ennek alapján 2010 kormányváltás után a villamos és gázenergia számlázott díja összesen 12 %-al növekedett és nem 20 %-al. Szerintem ez a növekedés sem volt indokolt, mert fajlagosan növelte az összevont nyereséget. A kormány jól tette, hogy felülvizsgálta a díjakat és a csökkentést előírta. Az energiaszolgáltatók éves beszámolói alapján az tapasztalható, hogy 2006 után mind vállalkozói, mind lakossági fogyasztásban csökkenés mutatkozik. A nagyobb arányú csökkenés 2008 év második felétől jelentkezik. Ennek ellenére a szolgáltatók fajlagos nyeresége növekedett. Nőt az eredménytartalék és változatlan mértékben fizettek osztalékot. Azoknál a szolgáltatóknál, ahol egyes években a karbantartási költségek növekedtek, a fajlagos eredmény ugyan csökkent, de nem csökkent az osztalék kifizetés, mert az eredmény tartalék terhére kipótolták. Ez pedig azt jelenti, hogy a felújítás, bővítés, korszerűsítés forrását, osztalék kifizetésre használták fel. Ezt a történetet látom, így amit az Index, a Vastagbőr ír és amit Jávor gagyog számomra értéktelen.
Krupp Skya
2013. október 16. 07:07
Beni nagyon sok mitesszered van. Kefélsz te eleget? Szerintem neked inkább a lányokkal kéne foglalkozni nem a rezsicsökkentéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!