Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

L. Simon: Felháborítóak és elfogadhatatlanok Novák Előd szavai

2013. október 15. 10:45

A jobbikos képviselő holokausztiparozott a kulturális bizottság hétfői ülésén, L. Simon László bizottsági elnök már akkor határozottan visszautasította Novák Előd szavait, akit kisstílű, pitiáner antiszemitának nevezett a hvg.hu cikke szerint. Kedden aztán közleményben is kifejtette: felháborítóak voltak Novák szavai.

2013. október 15. 10:45

A Fidesz elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen a jövőben is határozottan fellépnek – írta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke közleményében. A fideszes képviselő ezt a jobbikos Novák Előd által a bizottság hétfői ülésén, a tervezett 2014-es holokauszt-emlékév kapcsán tett megnyilvánulására reagálva közölte.

A politikus közleménye szerint a Jobbik képviselője „holokausztiparnak és a közpénzek elherdálásának” nevezte a kormány szeptemberben bejelentett döntését a Józsefvárosi pályaudvar holokauszt-emlékhellyé alakításáról és a 2014-es megemlékezéseket szolgáló civil alap létrehozásáról. L. Simon László felidézte: a kormányzat pályázati úton 1,5 milliárd forintot szándékozik fordítani helyi megemlékezésekre a tragikus események 70. évfordulóján, a beérkező pályázatokat a kulturális és sajtóbizottság rangsorolja. 

Az ez ellen felszólaló, és egyúttal a holokausztnak áldozatul esett honfitársaink emlékét megsértő képviselő szélsőséges megnyilvánulásait határozottan visszautasítjuk” – írta a képviselő, hozzátéve: „ahogy azt a bizottság elnökeként elmondtam, a magyarság olyan tragédiái, mint a trianoni döntés és a holokauszt, nem állíthatók szembe egymással, nem játszhatók ki egymás ellen”. 

Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén több alkalommal is vita alakult ki L. Simon László elnök és Novák Előd között. Mivel a bizottság vezetője kifogásolta, hogy a jobbikos politikus rendszeresen bekiabál és bírálja az ülésvezetést, az első napirendi pont tárgyalása alatt megvonta tőle a szót.

Novák Előd a hvg.hu cikke szerint a bizottsági ülésen egyebek mellet olyanokat mondott, hogy „elfogadhatatlan az az – én azt mondom, hogy hullarablásnak is minősíthető – holokausztipar, amit önök folytatnak” (...) „számtalanul folyatja ki a közpénzeket az állam, csak hogy legyen minél-minél több, a csapból is folyó holokauszt-megemlékezés itt a holokausztipar közepette”; illetve feltette azt a kérdést, hogy „a sokszori jóvátétellel végre megfizettük-e már egyszer, s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett, idézőjelben, történelmi bűnt”.

Mindezekre L. Simon László úgy reagált: „csak azért hallgattuk végig, hogy a jegyzőkönyvnek része legyen mindaz a mocsok, ami az ön száját elhagyta”. Szerinte nem lehet Trianon és a holokausztot szembeállítani, majd megjegyezte: „azt akarjuk, hogy ugyanazokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, hogy ilyen kisstílű és pitiáner antiszemiták, mint amilyen ön is, a magyar közéletben ne juthassanak szóhoz, tisztelt képviselőtársam”. Ezt követően Novák újra beszélni szeretett volna, de L. Simon berekesztette az ülést.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. október 15. 23:52
Azt kezdjük megtanulni,hogy bizonyos kérdéseket bármily finom formában sem tanácsos feltenni. Miért kell piszkálni az alvó oroszlánt? De a mindig mosolygó L.Simon és Balog urak úgyis tudják a választ,ha nem is kérdezel.
matyóhimes
2013. október 15. 22:32
holokauszt nem volt, de holokausztipar van... érdekes idegrendszerük van ezeknek a jobbikosoknak...
historiker
2013. október 15. 19:48
Ej, Simon! Holokamut csak saját zsebből, megértve?
pimepime
2013. október 15. 14:50
Novák Előd rágalmazásért feljelenti L. Simon Lászlót http://alfahir.hu/novak_elod_ragalmazasert_feljelenti_l_simon_laszlot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!