Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Demonstráció a roma büszkeségért

2013. október 18. 13:00

Budapesten első alkalommal rendezik meg a „roma büszkeség napját.” Az esemény civil kezdeményezés, a szervezők többezres tömegre számítanak - írja a HVG.hu.

2013. október 18. 13:00
Szombaton rendezik a Roma Büszkeség Napját, aminek keretében felvonulás és kulturális demonstráció várható a Mátyás téren. A rendezvényen számos roma szervezet képviselteti magát, de részt vesznek nem roma szervezetek is.
 
Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója a HVG-nek elmondta: ez elsősorban egy kulturális demonstráció lesz a romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért, amelyen bárki részt vehet. Az elmúlt években egyre negatívabb a közhangulat a cigányság felé, a többségi társadalom közvélekedésének javításán túl, a roma önbecsülést is szeretnénk helyreállítani – a rendezvény az első lépcsőfok ebben.Emellett fontos, hogy elinduljon egyfajta roma önszerveződés is, például hogy fellépjenek a cigányok kirekesztése ellen a közoktatásban és diszkriminációja ellen az igazságszolgáltatásban - tette hozzá.
 
Daróczi Ágnes, roma aktivista hangsúlyozta: 2011 óta tartanak az európai nagyvárosokban roma büszkeség napját, aminek a hivatalos időpontja október 6. Szerinte a Magyarországon élő romáknak nem csak az önelfogadásra, de az összefogásra is nagy hangsúlyt kellene fektetniük, ugyanis kifejezetten megosztottak a cigányokat képviselő szervezetek és a politikai elit.

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. október 19. 08:53
Nesztek! http://www.origo.hu/nagyvilag/20131018-szoke-kislany-szuleit-keresi-a-gorog-rendorseg.html?sec-2 És a sluszpoén: "EZ A CIKK NEM KOMMENTELHETŐ" :D
kjkj945
2013. október 18. 18:28
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ny_n%C3%A9pcsoportok http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_cig%C3%A1nyok Magyarország: romungro, lovari, cerhari, gurvari, mašari, khelderaš, čurari, drizdari, sinti, băjás Nem csak zenészek festők tanárok stb vannak köztük. És az a baj hogy a felsoroltak vannak többségben és azok.... Ja bocsi azokra büszkék????
thymian
2013. október 18. 17:54
„fellépjenek a cigányok kirekesztése ellen a közoktatásban és diszkriminációja ellen az igazságszolgáltatásban” Ezek szerint a cigányok nem járhatnak iskolába? Avagy úgy értette volna, hogy miért nem kapnak kitűnő bizonyítványt tanulás nélkül? Az igazságszolgáltatás részéről a diszkrimináció netán az lenne, hogy el merik ítélni -ha nem is annyira, amennyit érdemelnének- a cigány gyilkosokat? „elinduljon egyfajta roma önszerveződés” Olyanra gondoltál, mint a siófoki? http://www.youtube.com/watch?v=jprLvrlV-40 A jó édes szülő anyád, te nagyon setét jenő.
renegate
2013. október 18. 17:02
Tudtok olyan cigányt aki letett valamit az ország asztalára és ott lesz?Csak a lejmos munkakerülő,saját fajtáját kihasználó vezető tetvek lesznek ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!