Tovább dolgozik a Portik-Laborc ténymegállapító albizottság

2013. szeptember 24. 19:15

Újabb három embert hallgatott meg kedden az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága – jelentette be a testület ülését követően Mile Lajos. A bizottság elnöke azt is elmondta, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága kedden szeptember 30-ról december 15-re hosszabbította meg az albizottság mandátumát.

2013. szeptember 24. 19:15

A politikus – aki nem nevezte meg, hogy kik voltak a meghallgatottak – úgy fogalmazott: a keddi ülésen egy apró lépést előrehaladtak, de javítani kell a jogszabályi kereteken. Szavai szerint sokszor szembesülnek azzal, hogy a dokumentumok adatai és a meghallgatásokon elhangzottak nem fedik egymást. Hozzátette, előfordul, hogy a megjelentek nem vagy másként emlékeznek dolgokra, mint ahogy azok a dokumentumokban szerepelnek.

Mile Lajos azt is leszögezte: a Portik-Laborc ügyet nem lehet önmagában kezelni. Szavai szerint az több másik üggyel is összefügghet, például az Energol-üggyel vagy a közvéleményt megrázó bűnesetekkel, a Fenyő-gyilkosságtól az Aranykéz utcai robbantásig. Kérdésre válaszolva közölte, akik politikailag is érintettek lehetnek, azoknak a meghallgatására csak a vizsgálat vége felé haladva kerül sor. Hogy ezek kik lehetnek, az további egyeztetés kérdése, de egyáltalán nem kizárható, hogy akár Gyurcsány Ferencet is meghallgatják, ahogy folyamatban van Portik Tamás meghallgatása is – tette hozzá.

Az LMP frakcióvezető-helyettese azt is bejelentette, hogy az albizottság előtt ülésező nemzetbiztonsági bizottságban a jelenlévők egyetértettek egy korábban, az országgyűlésről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatával. Az indítvány alapján kötelezni lehetne azokat a személyeket, aki egy konkrét ügyben iratokkal, adatokkal vagy információkkal rendelkeznek, hogy jelenjenek meg a nemzetbiztonsági bizottság vagy annak ténymegállapító albizottsága előtt, ahol kötelezően igazat kell mondaniuk. 

Hozzátette: a közigazgatási és igazságügyi tárca képviselője viszont jelezte, hogy egy jogtechnikai probléma lépett fel, mert ez ügyben nem az országgyűlésről szóló, hanem a nemzetbiztonsági törvényt kell módosítani. Mile Lajos azt mondta, ezért két hét múlva ismét napirendre tűzik a javaslatot.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. szeptember 24. 22:35
Hát ja.Ha már nem tudjuk beindítani a gazdaságot,tárjuk fel a múltat,és pereljünk,vádaskodjuk,nyírjuk ki egymást.Hajrá Magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!