PSZÁF: A bankok átháríthatják a tranzakciós illetéket

2013. augusztus 13. 20:51

Augusztus 1-jétől megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerződésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet – hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

2013. augusztus 13. 20:51
A felügyelet a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti: a készpénzfelvétel, kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után 2013. január 1-jétől a pénzügyi szervezeteknek tranzakciós illetéket kell fizetniük, melynek mértéke 2013. augusztus 1-jétől megváltozott. 
 
Az illetéket a pénzügyi szervezetek kötelesek megfizetni, lehetőségük van azonban arra, hogy azt – a szigorú törvényi feltételek betartása mellett – díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át. 
 
A díjak, költségek emelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosítás feltételeit tartalmazza, és e feltételek között szerepel a jogszabályváltozás, a pénzügyi szervezetet terhelő közteher áthárítása, továbbterhelése miatti egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége. 
 
A PSZÁF a tájékoztató szerint kiemelt figyelemmel kíséri a piaci szereplők díjemelési gyakorlatát. Ennek eredményeként a közelmúltban több jogszabálysértő intézménnyel szemben alkalmazott jogszerűtlen díjmódosítás miatt fogyasztóvédelmi szankciót, és egyben kötelezte az érintett intézményeket, hogy a jogtalanul beszedett díjakat fizessék vissza az ügyfeleknek. 
 
Fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek azzal, hogy a tranzakciós illeték áthárítása révén a szerződéseikben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet – írja a PSZÁF. Ennek kapcsán felhívja a figyelmet arra: a pénzügyi szervezeteknek az ügyfél számára egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás előtt 2 hónappal értesíteniük kell őt a díjmódosulásról, illetve 15 nappal a hatályba lépés előtt hirdetményben kell közzétenniük a módosított díjakat. 
 
A díjhirdetést és a díjak módosítását figyelemmel kell kísérni! – figyelmeztet a PSZÁF. Érdemes a díjak mértékét összehasonlítani más szolgáltató termékeivel és azok kondícióival. Ebben a fogyasztók segítségére lehet a PSZÁF honlapján található bankszámlaválasztó program, amely a mindenkor aktuális díjakat tartalmazza. Aki nem fogadja el a díjmódosítást, a szerződést díjmentesen felmondhatja. 
 
A felügyelet felhívja a figyelmet arra is, hogy a bankolási szokásokhoz jobban illeszkedő feltételek esetén éves szinten akár több ezer forintot is meg lehet takarítani. A PSZÁF bankváltásról szóló kiadványa ismerteti a bankváltás folyamatát és hasznos tippeket ad ahhoz.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2013. augusztus 14. 10:04
Ez a cikk akkor lenne pontos ha így kezdődne a bankok a megemelt tranzakciós adót is tovább hárítják az emberekre. Már 2 éve folyamatosan nőnek a banki szolgáltatások évente kétszer emelnek tavasszal és ősszel. Minden bank emeli a költségeket.
bsandor
2013. augusztus 14. 09:52
egyvalamit magyarázzatok el nekem,ha átháritják a polgárokra miért bőgnek reggeltől estig Olgicának az Atv.n
civis72
2013. augusztus 14. 07:48
Jaj...szegény kereskedelmi bankok....azok után amit értünk tettek,ez a csúnya kormány képes volt adót kivetni rájuk...no de ezek a remek pénzügyi intézmények nem dőlnek be a nemzeti maszlagnak....bátran védik a profitot,végül is azért jöttek ,hogy nagy legyen a jólét Magyarországon
VakzKommondor
2013. augusztus 14. 07:46
Ki gondolta volna? Kezdd lázár szintjére süllyedni a politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!