Előkerültek Horst Tappert náci múltjának emléktárgyai

2013. augusztus 20. 17:44

Előkerültek Horst Tappert emléktárgyai a világhírű színész, Derrick megformálójának elhallgatott múltjából. Azokból az évekből, amikor a náci párt fegyveres alakulatánál, a Waffen SS-nél szolgált.

2013. augusztus 20. 17:44

A 2008-ban elhunyt német filmszínész egy dobozban őrizte emlékeit a háborús évekből, majd 1971-ben a gyűjteményt egy barátjára bízta, akit még az SS-ből ismert. A tárgyakat az ő hagyatékában fedezte fel egy világháborús relikviákra szakosodott gyűjtő. Azt is megtudta, hogy Horst Tappert a hetvenes évek elejéig gyakran részt vett egykori SS-tagok bajtársi találkozóin – írta kedden a Bild című lap.

A sorozatsztár SS-tagságát az idén leplezte le egy szociológus, aki egy egészen más témában kutatva bukkant Tappert náci múltjának nyomára. A most előkerült emléktárgyak között van egyebek mellett egy sebesülési szolgálati érdemjel és egy bajonett. Az egyik legérdekesebb darab egy nyakban hordható fémlapocska, Tappert katonai azonosító jegye, úgynevezett „dögcédulája”, amelyről kikaparták a náci párt fegyveres szervezetét jelölő két nagy S-betűt. Az SS-jelzést valószínűleg Tappert kaparta le a háború vége felé, hogy ne derüljön ki, hol szolgált, ha esetleg hadifogságba esik.

Van a gyűjteményben egy SS-propagandakiadvány is, „A felszabadított határvidék” („Frei gemachtes Grenzland”) című kötet. Ezt Tappert az egységének parancsnokától kapta ajándékba 1943. március 30-án, tíz nappal az követően, hogy haslövést kapott az ukrajnai Harkov térségében. „Bajtársunknak, Tappertnek, mielőbbi gyógyulást kívánva” – írta a könyvbe a szakaszvezető.

Horst Tappert már híres színész volt, amikor megvált SS-es emlékeitől. 1971-ben hat filmet forgatott, két évvel később pedig elkezdődött a Derrick-sorozat, amely világhírűvé tette. A náci múlt feldolgozása is ebben az időszakban volt a legintenzívebb Nyugat-Németországban.

Azt nem tudni, hogy a színész miért vált meg háborús emléktárgyaitól. Nyilvánosan soha nem beszélt SS-tagságáról, és általában sem árult el sokat arról, hogy mi történt vele 16 és 22 éves kora között, vagyis a második világháborúban.

A művész múltjára vonatkozó forrásokat Jörg Becker tárta fel. A szociológus életrajzi kötetet írt a közvélemény-kutatás úttörőjeként számon tartott Elisabeth Noelle-Neumannról, az első német közvélemény-kutató intézet – az allensbachi IfD – alapítójáról, aki a háború után egy színtársulatot vezetett. Ebben kezdő színészként Horst Tappert is dolgozott. Becker ismerte a társulat több tagjának múltját, de Tappertről nem voltak adatai, ezért a második világháborúban harcoló német katonákra vonatkozó iratokat őrző berlini katonai archívumhoz (WASt) fordult. A levéltári források szerint Horst Tappert legkésőbb 1943-tól az SS egyes számú gránátos hadosztályának tagja volt.

A ZDF német közszolgálati televízió a leleplezés után úgy döntött, nem tűzi műsorra többé a Derrick-sorozatot. A 281 részes krimisorozat első részét 1974-ben mutatta be a ZDF, az utolsó részt pedig 1998-ban. Derricket, a rendőrfelügyelőt végig Horst Tappert alakította.

A sorozat ismétlése 2011-ben kezdődött. Legutóbb április 1-jén, a ZDF Neo digitális csatornán sugároztak egy részt. A sorozatot 102 ország tévéi vásárolták meg, ezzel a Derrick a német közszolgálati televízió egyik legsikeresebb exportcikke.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2015. augusztus 31. 23:33
Auschwitzban nem voltak tömeges kivégzések. Tisztább pillanataikban a zsidók is elismerik. http://www.fpp.co.uk/Legal/Observer/Sereny/Times290801.html
Rettenetes
2015. augusztus 31. 23:32
Mondjuk ez részben hazugság! Az SS volt, amely a fegyvertelen civileket halomra lőtt az elfoglalt falvakban. Náluk mocsadékabbak csak a "magyar" SS tagjai voltak... És erről igen sok eredeti bizonyíték, fénykép található az irattárakban... Még a németek is elszörnyedtek....
sersem
2015. augusztus 31. 23:32
Gyáva életében? Érdekes megfogalmazás,olyan igazi kiforditott balos. A pufajkással ellentétben Tappert olyan emberekkel harcolt,akik vissza is lőttek,mig horngyufa fegyvertelen civilekkel volt nagyon kegyetlen. Az egyiknek titkolni kellet,hogy hősiesen küzdött,mert hátrány érte volna miatta,a másik meg büszklkedett vele,hogy egy igazi gyilkos patkány volt és előnyőket kapott ezért.... Ez a kibaszott nagy baj ezzel a szép liberális világgal,hogy a rosszat nevezitek jónak,a jót meg rossznak.
historiker
2015. augusztus 31. 23:31
Ha a zsidó holokamura gondolsz, akkor én ilyen ökör volnék. Meg tudnál győzni, bölcs bagoly?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!