Adevărul: Ponta lefordtja románra, amit Mesterházy mond

2013. augusztus 22. 11:57

A Handelsblatt című német gazdasági napilap a magyar ipari termelés növekedéséről, az Adevărul című román újság honlapja pedig a Jobbik körüli magyar‒román vitáról közölt írást.

2013. augusztus 22. 11:57

A Handelsblatt című német gazdasági lap Magyarország pozitív meglepetést okoz című cikkében megállapította, hogy súlyos gazdasági válság után ismét gyarapszik a magyar gazdaság. A májusi kétszázalékos esés után júniusban 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban. A júniusi plusz ugyanakkor egyedül a gépjárműexportnak köszönhető. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság továbbra is ingatag. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a GDP idén stagnálni fog, 2014-ben pedig szerény 1,4 százalékkal növekszik ‒ olvasható az újág honlapján.

A liberális kötődésű román Adevărul blogrovatában a szocialistákat és európai stratégiájukat okolja a Jobbik körül szított magyar‒román vitáért Cristian Preda néppárti európai parlamenti képviselő.

A szerző rámutatott: a Jobbik ellenzékben van Budapesten, mégis Bukarest „hülye módon” azt kérte Orbán Viktortól, hogy határolódjon el Vona Gábortól. Hozzátette: a román külügyminiszter Orbánnak tulajdonította azt, hogy Vona újratárgyalná a trianoni szerződést, aminek egyetlen eredménye volt: behívatták a budapesti román nagykövetet.

Cristian Preda azt is kifejtette, hogy „Victor Ponta lefordítja románra, amit budapesti kollégája, a szocialista Mesterházy Attila mond”. Szerinte Ponta és Corlatean nem tesz mást, mint átveszi a szocialista internacionálé vonalát: „aki nincs velünk, az szélsőséges” – írta az európai parlamenti képviselő.

Ugyancsak az Adevărulban a „magyar szélsőségesség ellensúlyozásának szükségességétfejtegette Mircea Geoană volt román külügyminiszter, kormánypárti szenátor egy hosszabb interjú keretében.

A szociáldemokrata politikus elítélte Tőkés László nyilatkozatait, akit azzal vádolt meg, hogy „gyanús körülmények között kapott szavazatokkal” szerzett európai parlamenti képviselői mandátumot.

Geoană szerint Romániának határozottabban kell ellensúlyoznia a „Budapestről érkező románellenes, revizionista propagandát”. Másfelől a „Jobbik megfékezéséhez” jobban ki kell játszani „az európai kártyát” ‒ tette hozzá. „Nincs senki Brüsszelben, aki elfogadná Magyarország ezen retorikáját” – mondta a román szociáldemokrata politikus.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. augusztus 22. 13:34
A románok foglalkozzanak a saját szélsőségeikkel, ne hazudozzanak magyar revízióról! Ja, hogy azok alá éppen tolják a lovat, miközben a régiósítás ürügyén készülnek bedarálni a székely tömböt?
Maddox
2013. augusztus 22. 13:11
Remélem most már mindenkinek nyilvánvaló, hogy ki kinek a haverja itt.
bsandor
2013. augusztus 22. 12:36
hülyeség
pitypang1125
2013. augusztus 22. 12:20
Szőröstalpú hiénák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!