Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tőkés: Szó sincs Románia határainak megkérdőjelezéséről

2013. július 31. 18:21

Az erdélyi magyar EP-képviselő Victor Ponta szavaira reagálva hangsúlyozta: Magyarország védhatalmi státusa Erdély felett nem jelentené Románia határainak megkérdőjelezését.

2013. július 31. 18:21

Magyarország védhatalmi státusa Erdély felett nem jelentené Románia határainak megkérdőjelezését – mutatott rá Tőkés László európai parlamenti képviselő az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozatában, amellyel Victor Ponta román kormányfő bírálatára reagált. A román miniszterelnök kedden büntetendőknek nevezte az EP-képviselőnek Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tett kijelentéseit és sajnálkozását fejezte ki, hogy az ország elnöke nem foglal állást, amikor „Románia területi épségét és függetlenségét éri támadás”.

A román sajtóban nagy visszhangot kapott Tőkés László azon javaslata, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi státust” az erdélyiek felett úgy, mint Ausztria Dél-Tirol felett. „A dél-tiroli példánál maradva: amikor Ausztria védhatalmi státusáról Olaszországgal megegyezést kötött, akkor egyben elismerte ez utóbbi államhatárait. Következésképpen szó sincs arról, hogy valaki is megkérdőjelezné Románia területi épségét és államhatárait” – áll Tőkés László válaszában.

Hozzátette: a függetlenség vonatkozásában a román kormányfőnek azon kellene elgondolkodnia, mennyi szuverenitása maradt az általa vezetett országnak azok után, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál „gyakorlatilag az egészet elzálogosította”. „Nekünk, erdélyieknek, elegünk van abból, hogy Bukarest tulajdonképpen egyfajta gyarmataként kezeli Erdélyt (...)  Európai polgárként és erdélyi magyarként azt kérem: hagyják, hogy a mi dolgainkat mi intézzük - ez mind az erdélyi románságnak, mind az erdélyi magyarságnak, de az egész országnak is hasznára fog válni” – írta nyilatkozatában Tőkés László EP-képviselő.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. augusztus 01. 01:39
Mit jelent konkrétan az a "védhatalmi státusz"? Még a helyesírás ellenőrző is aláhúzza.
tabakur
2013. július 31. 21:47
"Nekünk erdélyieknek elegünk van abból,hogy Bukarest tulajdonképpen egyfajta gyarmatkén kezeli Erdélyt"-Tudja ez az ember, hogy mit beszél!? Ez pont olyan mintha a Tiszántúliak azt mondanák a kormány gyarmatként bán velük. Ráadásul egy olyan párt vezetőjeként nyilatkozik akire az erdélyi magyarok alig szavaztak.Mit számít az ha a pártocska megalakítása előtt már az MGM az adófizetők pénzéből 200 milliót soron kívül kiutalt a püspökúrnak,hogy legyen pénz a szervezkedésre.
Vatra Romanesca Cluj
2013. július 31. 21:07
Teljesen felesleges ugralni a szekelyeknek. A helyzetuk teljesen remenytelen.
lynx
2013. július 31. 20:38
Érdekes szituáció, amikor a "demokratikus" román vezetés elítéli azt a személyt, aki nélkül nem is jött volna létre. Vagy nem Temesváron kezdődött anno egy református pap körüli huza-vonával a Ceaușescu rendszerének a megbuktatása? Egy magyar ember a híveivel tette Romániát azzá ami ma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!