Nem tetszik a nemzetbiztonsági törvény az Alkotmánybíróságnak

2013. július 16. 10:58

Felfüggesztette a nemzetbiztonsági törvény egyes rendelkezéseinek hatálybalépését az Alkotmánybíróság, mivel azok a testület szerint súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek.

2013. július 16. 10:58

Az Alkotmánybíróság átmenetileg felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvény egyes rendelkezéseinek hatálybalépését, mert azok súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek – közölte a testület az MTI-vel kedden. A felfüggesztett rendelkezések lehetővé tennék, hogy az érintettek folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt álljanak, és ennek során velük szemben évente kétszer 30 napig titkos információgyűjtés folyjék.

Az ügyben Szabó Máté ombudsman fordult az Ab-hez június 24-én. A testület szerint alaptörvény-ellenesség valószínűsíthető, ám a vitatott rendelkezések érdemi elbírálása a törvény augusztus 1-jei hatálybalépéséig már nem lehetséges. 

A felfüggesztés indoka, hogy alkalmazásuk az érintetteknek súlyos, helyrehozhatatlan hátrányt okozhatna – közölte az Ab.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. július 16. 15:35
Baj van a nemzet biztonságával, de ennek aligha a nemzetbiztonsági törvény az oka.
balint60
2013. július 16. 13:53
Egyfelől örvendetes, hogy megcsonkolt hatáskörrel ugyan, de még működik az AB. Annál aggasztóbb belegondolni, mi lesz októbertől, amikor Szabó Máté helyét egy "Polt", egy "Matolcsy", egy "Domokos", egy "Szalay", egy "Handó" és még folytathatnám, veszi át. Nem lesz SENKI, akinek lenne annyi tartása, hogy az AB-hoz forduljon és az Orbán-rendszer nem csak gátlástalanul, hanem gát nélkül hozhatja az alkotmányellenes törvényeket.
Ouroboros
2013. július 16. 12:30
Tehát hamarosan jön a 6. gránitmódosítás.
pedroamigo
2013. július 16. 12:13
Alkotmánysértő? Majd beleírják a tartalmilag 80%-ban a sztálinista alkotmánnyal egyező gumigránitba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!