Matolcsy: Folytatjuk az alapkamat-csökkentést

2013. július 23. 16:31

Folytatódik a jegybanki kamatcsökkentési ciklus, amelynek végén 3-3,5 százalék lehet az irányadó ráta. A kamatcsökkentési folyamatban pedig ezután változik a monetáris politika kerete – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2013. július 23. 16:31

A monetáris tanács alapvető, stratégiai döntéseket hozott, így azt, hogy folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, de várható, hogy kisebb lépésekben, esetleg 10 bázispontos csökkentésekben - mondta Matolcsy György azután, hogy a monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4 százalékra vitte le a rátát kamatdöntő ülésén. Az MNB elnöke hozzátette: a kamatcsökkentés végén valószínűleg 3-3,5 százalékra mehet le az alapkamat.

Matolcsy György a tájékoztató elején kijelentette: a monetáris tanács a keddi ülésen egyértelmű, „gazdaságtörténeti horderejű” sikernek mondta a már 12 hónapja tartó kamatcsökkentési ciklust. Elmondta: több szempontból is jelentős eredményeket hozott a kamatcsökkentési periódus. Így az alapkamat-csökkentéseket a hitelkamatok mérséklődése kísérte, az állampapírpiacon a hozamgörbe azt jelezte, hogy az állampapírok hozama is mérséklődött, követve a kamatcsökkentési tendenciát, erősödtek Magyarország pénzügyi stabilitását jelző mutatók, így például a magyar CDS-felárak, emellett a magyar monetáris politika az elemzőktől a „kiszámítható” jelzőt kapta.

A kamatcsökkentési folyamatban ezután változik a monetáris politika kerete: a jövőben az előretekintő, iránymutató elemeket – így az infláció középtávú alakulásán kívül a pénzügyi stabilitás és a reálgazdaság alakulását, szempontjait – is figyelembe veszik majd a döntéshez - közölte Matolcsy György. Hozzáfűzte, ezzel a tanács az Európai Központi Bank (EKB) példáját követi. Kiemelte: 4 százalék alatti jegybanki kamatrátánál a monetáris politikát új keretekben kell, hogy folytassák, de egyértelmű, hogy folytatódik a kamatcsökkentési periódus.

A jegybankelnök szerint az új monetáris politikai keretben az infláció középtávú alakulása mellett a döntéseket befolyásolják majd a pénzügyi stabilitást jellemző mutatók. Ezek között említette egyebek mellett az államadósság, a vállalati forint- és devizaadósság, a folyó fizetési mérleg pozitív változását, de figyelembe veszik, ha az államháztartás hiánya 3 százalék alatt marad, szempontot jelent az árfolyam, illetve a reálkamatok alakulása, vagy például a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója is.

Az EKB-t például véve a reálgazdaság alakulását is a mostaninál jobban figyelembe veszik majd, így azt reméli a jegybankelnök, hogy a monetáris politika révén is megerősödik a gazdasági növekedés. Matolcsy György aláhúzta: ezzel együtt az MNB a jövőben is óvatos, konzervatív monetáris politikát folytat majd.

Frissítve és bővítve: 17:16

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. július 24. 01:46
1989. A pénzimpérium felkészített ügynökei és a hazai kollaboráns mszp-szdsz technokraták segítségével pénzügyi technikákkal, eladósítással elvette a magyar nemzet vagyonát.
ballada
2013. július 24. 01:32
Lassan megszűnik az országunk fosztogatása,kb egy éve a balollibsi oldal hangosan vonyított ,Matolcsit köpködték ,leváltását ordították,,,,lám lám ez a Matolcsi még is tud valamit ,olyat amit az mszp gyf bajnai soha nem lépett volna meg, a külföldi érdekeik miatt.Magyarország kifosztását jól jelzi az, hogy 2006-ban nettó nyolcmilliárd euró áramlott ki a külföldi tartozásállomány hozamaként az országból, 2007-ben pedig már kilencmilliárd euró.2006 fordulópont volt. A magyar lakosság többsége ekkor értette meg, hogy nincs hová hátrálnia, ha kollaboráns vezető rétegei - a pénzvilág zsarolásának engedve - beszüntetik a nemzeti kockázatra épülő nagy szolidaritási rendszerek közfinanszírozását.
ballada
2013. július 24. 01:17
Vészjóslók riogatásba kezdtek ,egyszer se vált be a jóslatuk,,holott a nyugati eus országokban 2% az alapkamat .Matolcsiék is a nyugati országokéhoz csökkentik.Gazdaságunkat biztos élénkíti a kamatvágás .Rabló tőke behozatala nem teszi tönkre a gazdaságunkat,,persze hogy a tőkések kiabálnak ,hozzánk nem lesz érdemes külföldi pénzeket bankokban elhelyezni magas kamatért,tetszés szerint hirtelen kivinni ,hogy a forint megzuhanjon,, ,,,,,kevés esélye lesz a pénzguruknak hogy a forinttal játszadozzanak,akkor mikor nekik tetszik.
realista
2013. július 23. 21:23
Annyi haszon van az egészben, hogy a késedelmi kamatok is csökkennek (a jegybanki alapkamat kétszerese) a NAV-nál, és egyéb állami hivatalokban is. Persze ezzel az állam bevétele is csökken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!