Fazekas Sándor: A földtörvény a garancia a magyar föld védelmére

2013. június 21. 16:03

A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia – mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a Parlamentben, miután az Országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvényt.

2013. június 21. 16:03

A magyar gazdákból alakult helyi földbizottság hagyhatja jóvá az adás-vételeket, így a helyi közösségnek van egy erős ellenőrző szerepe a helyi földvásárlásokkal kapcsolatban - közölte újságírókkal Fazekas Sándor, hozzátéve: továbbá hatósági engedélyezéshez kötött a földvétel Magyarországon. Vizsgálja a hatóság például, hogy a gazdálkodó helyben lakik-e, valamint földműveléssel foglalkozik-e. Egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) első helyi elővásárlási joga van – mondta.

Atombiztos védelmet nyújt a magyar földnek az új földtörvény” – összegzett Fazekas Sándor, aki szerint pénteken az Országgyűlés Európa egyik legerősebb szabályát alkotta meg ezen a területen. Arra az újságírói felvetésre – az ellenzék véleményét idézve –, hogy az Országgyűlés nem működött házszabályszerűen, amikor a törvényről szavaztak, a tárcavezető azt mondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nem jogosult ezzel kapcsolatban állást foglalni. „Az Országgyűlés a rá vonatkozó törvények és rendelkezések szerint dolgozik” – fogalmazott a miniszter.

A földtörvénnyel kapcsolatos heves ellenállást firtató kérdésre Fazekas Sándor azt válaszolta: az elmúlt napokban a törvény miatt kilátásba helyezett demonstrációk „hamvába holt” kísérletek voltak.

Úgy látom, a magyar gazdatársadalom nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Tisztában van annak hatásaival, tisztában van azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a földműves lesz a jövőben. A helyben lakó földműves lesz jogosult arra, hogy földet vásároljon” – mondta. Hozzátette: a törvény szövegét kell nézni, azt kell elolvasni, bármilyen más dolog inkább a politikai küzdőtér eseménye.

Emlékeztetett: az Országgyűlés által elfogadott földforgalmi törvény a családi gazdaságokat erősíti. A helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, ugyanis helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról. A családi gazdaságokat erősíti a 300 hektáros földvásárlási maximum; az 1200 hektáros földbérleti maximum szintén az agrár-középosztályt erősíti.

Arra a kérdésre, hogy külföldiek miért nem vásárolhatnak földet, a miniszter leszögezte: a magyar termőföld nemzeti kincs, és a befektetéseknek tág tere van a magyar gazdaság más területein. Hozzátette: meggyőződése, hogy a föld esetében a törvényalkotó helyesen járt el, amikor megvédte a magyar nemzeti tulajdont.

A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: „hazaárulók!”.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. június 22. 00:40
A földtörvénnyel kapcsolatos heves ellenállást azok tanúsítanak akik életükben soha nem fogták meg a kapanyelet ,,még a cipőjükről is lerázzák a földet.Az a fontos hogy a gazdatársadalom megelégedésre rendeződött a földtörvény . Zsebszerződések megszűnnek ,ma reggel hallottam a Kossuth rádióban Fazekas miniszter úr elmondta hogy a földszerződéseket állami nyomtatványon lehet kötni amit igényelni kell(gondolom kóddal vagy más biztonsági jellel államilag ellátják a nyomtatványt) ,minden egyes szerződést át vizsgálnak ,,,más papírlapon kötött szerződések érvénytelenek.
Soma
2013. június 21. 16:53
Majd a gyakorlat dönti el, hogyan muzsikál egy törvény. Volt már "világklasszis" privatizációs törvényünk és Bokros-batyunk, oktatási törvényünk és mindenféle szociszadesz jóságunk. Egy biztos: Semelyik EU-biztos nem azért van, hogy a multik hoppon maradjanak. Az "ellenzék" sem véletlenül támad, egy kis baksis sohasem jön rosszul. Majd látjuk, mi lesz a gyakorlat.
freehckr
2013. június 21. 16:49
Ángyán még üzent a fideszes elvtársaknak: „arra a kérdésre, hogy kap-e majd pénzbüntetést a Fidesz-frakciótól, amiért nemmel szavazott a földtörvényre, és befizeti-e azt, a volt államtitkár csak annyit mondott: "tehetnek egy szívességet".” :)
zoldfold
2013. június 21. 16:46
Mit mondanak erről a civil szervezetek? Több mint 200 gazdatanács és civil szervezet csatlakozott azokhoz az elemzésekhez, amelyek szerint a földtörvény a nagybirtok rendszert támogatja és nem vet gátat a külföldiek földszerzésének. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=531379476897167&set=a.126518777383241.10279.124991704202615&type=1&theater
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!