Tilos lesz fotózni a koronát

2013. május 17. 11:52

Az Országgyűlés Hivatala azért döntött úgy, hogy egyáltalán nem engedi a jövőben fotózni a Parlamentben található koronát és koronázási ékszereket, mert a látogatók a tiltás ellenére rendszeresen vakuval fotóztak, ami veszélyes a műkincsekre.

2013. május 17. 11:52

Az Országház kupolatermében a jövőben nem szabad fényképezni a koronát és a koronázási ékszereket – döntött az Országgyűlés Hivatala a héten. A Országgyűlés Sajtószolgálatának pénteki közleménye szerint a rendelkezést az indokolta, hogy a látogatók a tiltás ellenére – véletlenül vagy szándékosan – rendszeresen használtak vakut a fényképezés során, és ez veszélyezteti a páratlan műkincseket. A festett, szerves anyagokat is tartalmazó múzeumi tárgyakat ugyanis az intenzív fényterhelés rendkívüli módon károsíthatja, visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet állagukban, ezért tiltják világszerte a múzeumokban, hogy a látogatók fotózzák az ott elhelyezett értékes műtárgyakat, festményeket, textília és papír alapú relikviákat, illetve festéssel ellátott tárgyakat.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Szent Koronát története során zárt és fénytől védett ládában tartották, csak a koronázásokkor és közszemlére tétel alkalmával volt kitéve rövid ideig intenzívebb fényhatásnak. Az Országház kupolacsarnokába azért lehetett elhelyezni, mert ott nem éri természetes fény. A vakus fényképezés viszont épp ezt a biztonságot szünteti meg, károsítva Magyarország legbecsesebb műtárgyát.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2013. május 17. 17:04
Én úgy vélem, kár volt a koronát bevinni a parlamentbe, jó helye volt a Nemzeti Múzeumban. Fontos történeti ereklye, de nem több.
korona
2013. május 17. 15:42
A Magyar Királyság legnagyobb ellenzői a zsidók. Az itt élők és a nem itt élők is. A zsidók "tervének" egyik fő célja, hogy a világon mindenütt megszüntessék a monarchiákat, királyságokat és - a nemzeteket. Ennek érdekében MINDENT megtesznek, de elsősorban a gúnyorosság, csúfondárosság eszközeivel, hogy kabarét csináljanak egy nem zsidó társadalomból. Ezért irkálják be ide egyesek, hogy így Orbán, meg úgy Orbán próbálgatja a koronát. Azt hiszem, hogy komolyabb emberek azonnal felismerik a zsidó felhangot az ilyen szövegekben, beszédekben. Nem kell ezeket észrevenni. Ha meg ezt nem zsidó teszi, akkor az illetőt zsidók nevelték (a saját hasznukra).
korona
2013. május 17. 15:15
A Nemzet legszentebb jelképét, a nemzet megtestesítőjét nem lenne szabad úgy mutogatni, mint egy csodabogarat. A legszigorúbban el kell tanácsolni a Koronát fényképezni akarókat. A Magyar Szent Korona helye a Mátyás templomban lenne a legjobb. Az oltáron. Ez egy olyan ereklye, amely mind a mai napig a világ érdeklődésének középpontjában van, csak ezt nem közlik.
Arma Gedeon
2013. május 17. 13:55
Rablóból lett király témában alapmű Stefan Heym: Dávid király krónikája c. könyve. Bizony sok történelmi precedens van a jelenségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!