Ismét magyarokra támadtak Temerinben

2013. május 14. 08:29

A sértett elmondása szerint hazafelé menet találkoztak szembe egy háromtagú szerb társasággal, akik közül az egyik minden ok nélkül rátámadt az egyik magyar fiatalra. A szerb támadót feljelentették, akit ezután elő is állítottak – írja a Vajdaság Ma.

2013. május 14. 08:29

Újabb, magyar fiatalokkal történt temerini incidensről adott hírt hétfőn késő este a Vajdaság Ma hírportál. A portál szerint a „nemkívánatos incidens” vasárnap hajnalban történt a dél-bácskai városban. Hazafelé tartó két magyar fiatal szembetalálkozott egy háromtagú szerb társasággal, s egyikük – a sértett, a húszéves C. R. elmondása szerint – minden ok és magyarázat nélkül rátámadt az egyik magyar fiatalra, ütlegelni kezdte, sérüléseket okozva, s miután áldozata földre került, megpróbálta összerugdosni, de ebben a többiek megakadályozták. Miután a sértett feljelentést tett a rendőrségen, a támadót előállították.

Az elmúlt hónapokban több, hasonló incidens történt Temerinben, de más vajdasági településeken is voltak ilyen esetek, ami miatt a magyar kormány tagjai többször aggodalmukat fejezték ki, és a diplomácia is több alkalommal felvetette a kérdést Szerbiának. 

Február elején Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Temerinben, Újvidéken és Óbecsén a rendszeressé váló magyarverések és a nemzetiségi alapon sértegető graffitik aggodalomra adnak okot, különösen akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll. Március elején Martonyi János külügyminiszter közölte, hogy a kormány aggódik a Vajdaságban az elmúlt hónapokban történt magyarellenes erőszakos cselekmények miatt, ezek az incidensek súlyosan veszélyeztetik az ott élő magyar közösség biztonságát, és tartósan csökkenthetik a két ország közötti bizalmat.

Február 16-án Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Ivica Dacic szerb miniszterelnök, belügyminiszter megállapodott a leginkább érintett vajdasági települések közbiztonságának megerősítéséről és az események kivizsgálásának felgyorsításáról.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. május 14. 13:38
Zsidók voltak? Ja, nem! Akkor nincs hírértéke.
vizipipa
2013. május 14. 13:09
2013. május 13. hétfő, 19:56 Magyarország teljes mértékben támogatja, hogy Szerbia júniusban megkapja az uniós csatlakozási tárgyalások kezdetének dátumát - hangzott el Suzana Grubješićnek, a szerb kormány uniós integrációval megbízott alelnökének és Martonyi Jánosnak, Magyarország külügyminiszterének mai budapesti találkozóján. Martonyi megerősítette, ami tudtunk: Magyarország maradéktalanul támogatja Szerbia európai útját, Grubješić pedig kifejezte háláját. Egy árva mukk sem hangzott el a délvidéki magyarság területi önrendelkezéséről vagy bármilyen más autonómiájáról. Az anyaországi kormány tehát semmilyen feltételt sem szab Szerbiának, most amikor azt megtehetné. Ennyire érdeklik a délvidéki magyarok. http://delhir.com/cimlap/friss-hireink/8011-martonyiek-minden-megadnak-szerbianak-semmit-sem-kernek-a-delvideki-magyarok-szamara-
Moravek
2013. május 14. 12:11
Martonyi majd elmondja, hogy soha nem volt ilyen jó a kapcsolatunk a rácokkal.
packó_
2013. május 14. 10:42
Csak annyit, hogy mi atrocitások nélkül is kapjuk a pofánkban fentieket, nagyobb hatásfokkal, mint a szerbek. Képzeljétek, ha az alábbi tényleg igaz volna: Újabb, zsidó fiatalokkal történt Dohány utcai incidensről adott hírt hétfőn késő este a Sófár Média hírportál. A portál szerint a „nemkívánatos incidens” vasárnap hajnalban történt a a VII. kerületben. Hazafelé tartó két zsidó fiatal szembetalálkozott egy háromtagú magyar társasággal, s egyikük – a sértett, a húszéves C. R. elmondása szerint – minden ok és magyarázat nélkül rátámadt az egyik zsidó fiatalra, ütlegelni kezdte, sérüléseket okozva, s miután áldozata földre került, megpróbálta összerugdosni, de ebben a többiek megakadályozták. Miután a sértett feljelentést tett a rendőrségen, a támadót előállították. Az elmúlt hónapokban több, hasonló incidens történt a Dohány utcában, de más budapesti kerületekben is voltak ilyen esetek, ami miatt a mazshisz tagjai, és a WJC tagjai többször aggodalmukat fejezték ki, és a diplomácia is több alkalommal felvetette a kérdést Magyarországnak. Február elején Lauder elnök közölte, hogy a Budapesten a rendszeressé váló zsidóverések és a nemzetiségi alapon sértegető graffitik aggodalomra adnak okot, különösen akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll. Március elején Feldmajer Péter mazsihisz elnök közölte, hogy aggódik a VIII. keületben az elmúlt hónapokban történt zsidóellenes erőszakos cselekmények miatt, ezek az incidensek súlyosan veszélyeztetik az ott élő zsidó közösség biztonságát, és tartósan csökkenthetik a két nép közötti bizalmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!