Katalin, Imre és Ferenc szivárogtatták ki az őszödi beszédet?

2013. május 23. 08:49

Az ügy „koronatanújának” a Heti Válaszban megjelent szavai alapján hat MSZP-s politikusra szűkíthető, hogy ki szivárogtathatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét.

2013. május 23. 08:49

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja a Heti Válasznak azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, akiről a lap szerint régóta pletykálják, hogy 2006 szeptemberében ő juttatta el a Gyurcsány-beszédet tartalmazó felvételt a sajtónak. Szabó Bálint közölte: hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.

A Heti Válasz megkereste a hat lehetséges érintettet, aki 2006 nyarán legalább megyei szintű MSZP-vezető, kormánytényező vagy közjogi méltóság volt. Azt kérdezte a hetilap, ismerték-e, illetve találkoztak-e Rózsa-Flores Eduardóval 2005 és 2009 között. Az írás szerint Szili Katalin egykori házelnök, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter és Baja Ferenc korábbi államtitkár „felháborodva tagadta” a kapcsolatot. Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszter tömör „nem” válaszokat küldött, Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt elnöke a lapzártáig nem jelzett vissza.

Szabó Bálint az interjúban azt mondta, jó barátja volt Rózsa-Flores Eduardónak, akit 2009 áprilisában máig vitatott módon kommandósok agyonlőttek Bolíviában. Szavai szerint Rózsa-Flores „szerette magát bebiztosítani egy-egy koronatanúval”, az sem volt véletlen, hogy ő a tanúja lehetett az említett találkozónak. „Az egyik biztosíték én voltam. Hamarosan talán kiderül, Eduardo másképp is dokumentálta-e a találkozót” – fűzte hozzá. Azt is mondta, nem az ő feladata megnevezni az érintetteket, ezért nem árulja el vezetéknevüket, azt szeretné, ha ők maguk „szórnának hamut a fejükre”. Amit tud, idén februárban elmondta Gyurcsány Ferencnek, aki úgy reagált: a történet „nagyfokú azonosságot mutat” azzal, ami az ő fejében van. Elmondása szerint ezután döntött úgy, hogy már nincs „titoktartási kötelezettsége”. Hozzátette ugyanakkor, ő sem érti, Gyurcsány eddig miért nem hozakodott elő a történettel.

Az MSZP eddigi legnagyobb árulásának vagyok az egyetlen élő tanúja - ráadásul 2004-ben engem is elárult a párt; tudom, milyen érzés, ha valakit a társai szolgáltatnak ki” – mondta a Heti Válasznak Szabó Bálint, aki a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke volt korábban. Ez idő alatt az ügyészség illegális tagtoborzás miatt indított eljárást, az ügyben Szabót is gyanúba fogták, de bizonyítékot nem találtak ellene. Az MSZP végül feloszlatta megyei szervezetét, Szabó Bálint pedig évekre kivonult a politikából, mígnem a DK rendezvényeinek műsorvezetőjeként tűnt fel újra.

Arra a kérdésre, biztos-e abban, hogy a három MSZP-s politikus vitte el az őszödi beszédet tartalmazó felvételt Rózsa-Floresnek, és nem ő zsarolta meg a szocialistákat a hanganyaggal, elmondta: a nyomozás kizárta, hogy kívülről lehallgatták a frakcióülés helyszínét. Majd azt is hozzátette, a három politikusnak „köztudomásúan nem fájt volna, ha mielőbb lehullik Gyurcsány feje”, így ők lettek volna az utolsók, akiket ebben az ügyben zsarolni lehetett volna. „De talán nem is kell ezer százalékig biztosnak lennem abban, hogy hárman hozták a felvételt; ami biztos, hogy volt három MSZP-felsővezető, aki tudta, létezik egy felvétel, amellyel – politikai értelemben – ki lehet nyírni Gyurcsányt. És hagyták” – fogalmazott.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pikkpakk
2013. május 23. 13:54
ez az egész csak egy new fidesz hablaty.... ha valaki akkor biztosan a fidesz az aki kurvára tudja ki szivárogtatta"ki a beszédet,hiszen a fidesz hozta nyilvánosságra,erre a heti válaszka a trafikmutyira válasz csapásként" gyorsban lehozzzzz egy illen majdnem de csak majdnem leleplező cikkecskét.... és erre milllen csoda az összes jobbos agymosott droid,mint gyöngytyúk a takonyra naná ,hogy lecsap.... puszi...
bulafon
2013. május 23. 13:10
Mondhatnám azt, hogy hátradőlök és már csak egy kávét kérnék... Viszont mikor érzik ezek a patkányok hogy baj van, összezárnak. Sajnos ettől még nem hullik atomjaira ez a rothadt bagázs....
silvester
2013. május 23. 12:15
Ahogy közeleg a választás éve,úgy fogják a szoclibsik egymást nyírni.Kevés a hely,nagy a tét,kicsi a befutási esély.A vége az erősebb szoclibsi csinál úgy,mint kutya.-B.....ik,vagy ráB......ik.!!!A szoclibsi népség melléfogott,nem kap pénzt sem tétre,sem helyre,sem befutóra.Az szdsz.sorsa vár rájuk és a lipcsei árulóra,puncicsunáljra is.
cutcopy
2013. május 23. 11:36
Érdekes beszélgetésre akadtam a témával kapcsolatban Gál J Zoltánnal: "belső fórumokon a miniszterelnök természetesen gyakorolt önkritikát, és gyakran volt szenvedélyes. Az őszödi fórum egy belső frakciómegbeszélés volt, mint azt mindenki tudja. Az ott elhangzottakat nem rögzítettük szó szerint a fejünkben ... Hogy miért pont azok a mondatok kezdtek el kiszivárogni egy 25 perces beszédből, amiket a rádió nyilvánosságra hozott, nem volt annyira magától értetődő, hogy ráismerjünk, hogy melyik beszéd is ez" Magyarul Ferencünk abban az időben rendszeresen felemlegette zárt körben, hogy hazudik reggel éjjel meg este.. ) http://goo.gl/KxJul
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!