Az Együtt-PM igazságot szolgáltatna a földpályázaton vesztes gazdáknak

2013. május 26. 15:00

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség azt ígéri, ha kormányra jut, igazságot szolgáltat a földbérletpályázaton vesztes gazdáknak.

2013. május 26. 15:00

Erről Bajnai Gordon, a szövetség vezetője és Szabó Rebeka országgyűlési képviselő beszélt vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. „Az Orbán-Simicska-rezsim már a vereségre készül: fél az utána következő igazságszolgáltatástól. Ezért, ahogy a krimikből ismerjük, a tolvaj visszatér a tett helyszínére, és megpróbálja eltüntetni a bizonyítékokat” – mondta a volt kormányfő arra utalva, hogy egy pénteken megjelent kormányrendelet alapján a nyertes földbérletpályázatokat nyilvánosságra hozzák, ám a pályázatokat a jövőben csak egy példányban kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA), közjegyzőnél már nem kell azokat letétbe tenni. A korábbi pályázatok letétbe helyezett példányait pedig megsemmisítik, az alapkezelő egyúttal minden vesztes pályázatot visszaküld a gazdálkodónak.

Bajnai Gordon szerint a kabinet arra reagált így, hogy az Együtt-PM szövetség bejelentette: kormányra kerülve megteremtenék annak lehetőségét, hogy a bíróságok soron kívül vizsgálják felül a földbérletpályázatok eredményét. Úgy látja, az Orbán-kormány el akarja venni a későbbi bírósági eljárások lehetőségét. „Nem fogjuk hagyni: rögzítjük a nyomokat” – jelentette ki. Szabó Rebeka elmondta: azért, hogy később igazságot szolgáltathassanak, arra kérik a pályázaton vesztes gazdákat, az NFA-tól kapott borítékot felbontatlanul küldjék el az ő képviselőházi címére. Az ellenzéki párt közjegyző előtt letétbe helyezné ezeket, majd a vesztes pályázatokat összehasonlítaná a győztesekkel.

Ugyanakkor tudva, hogy minden vesztes pályázat nem jut el hozzájuk, a PM azt ígéri: kormányra jutva új pályázatot írnak ki azokban az esetekben, amikor nem helyi gazdálkodó győzött, illetve amikor egy érdekeltség 150 hektárnál többet nyert el. Bajnai Gordon ezt azzal egészítette ki: az áldozatok készüljenek arra, hogy igazságot szolgáltatnak nekik, „a tettesek, az új fideszes földurak pedig ne nagyon rendezkedjenek be”, ne gondolják, hogy megtarthatják a tisztességtelenül szerzett földjüket.

A volt miniszterelnök kérdésre beszélt a reklámadó bevezetésének tervéről is. Szerinte az Orbán-kormány hatalma megőrzése érdekében el akarja üldözni az országból a még független médiumokat, elsősorban a kereskedelmi televíziókat, hogy „azokat is Simicska Lajos birtokolhassa”. Arra a kérdésre, támogatná-e a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről készült titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozását, Bajnai Gordon azt mondta, volt kormányfőként titokgazdája a dokumentumnak, így nem beszélhet annak tartalmáról, a döntés joga pedig a mindenkori kormányé. Általánosságban közölte: helyesnek tartaná, ha lenne elszámolás az elmúlt húsz év összes olyan ügyéről, amelyben a titkosszolgálatok is érintettek. Hozzátette: az őszödi beszéd és annak utóélete jó példa arra, miért van szükség korszakváltásra, hogy a jövőben senkinek se kelljen hazudni a kormányra jutáshoz, és politikusok ne zsarolhassák egymást.

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. május 27. 10:12
"Az Együtt-PM igazságot szolgáltatna a földpályázaton vesztes gazdáknak" Mint 1945 után, mi? ;)
kuwiq
2013. május 27. 07:00
Mi lenne, ha igazságot szolgáltatnának a hajdú-bét károsultaknak is?
012345
2013. május 26. 23:53
Nem azt mondom, hogy Bajnai tisztességes, mert nem az, de azt egyáltalán nem értem, hogy tudjátok ilyen elszántan védelmezni ezt a fideszt.
picur3ka
2013. május 26. 23:47
A kilenc ongyilkossal mi van, gordonka? Igazsagot szolgaltat... rohog a vakbelem. Koztorvenyes. Hogy ezek egyaltalan indulhatnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!