Több mint 3000 nyugdíjast tartanának meg a tárcák

2013. április 09. 09:53

Összesen több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, illetve köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság.

2013. április 09. 09:53

Még Nemzetgazdaság miniszterként nyilatkozott úgy Matolcsy György, hogy „nagyon konzervatív számítás” szerint is legalább 20 milliárd forintos megtakarítás várható az intézkedéstől, amely alapján megtiltják a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatását. Az év elejétől már nem vehető státuszba 62 éven felüli közalkalmazott vagy köztisztviselő, és júliustól elvileg el kell bocsátani azokat, akik nyugdíjat is felvesznek – írja a vg.hu

A rendelkezés alól egyetlen ágazat sem kapott teljes mentességet, csak az egészségügyben van arra lehetőség, hogy akikről a munkáltató úgy ítéli meg, hogy a munkájuk nélkülözhetetlen, azok továbbfoglalkoztatási kérelmet nyújthatnak be. Ilyen kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium. A legtöbb, több mint két és félezer egyéni kérelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbította.  A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még nem továbbította a kérelmeket a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, így egyelőre csak annyi bizonyos, hogy több mint 300 nyugdíjast szeretnének megtartani elsősorban a tárcához tartozó kormányhivatalok. A nyilvános adatok alapján már tudható, hogy összesen több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, illetve köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól.

A Világgazdaság még nem kapott választ a Miniszterelnökségtől arra a kérdésére, hogy mikor és milyen szempontok alapján dönt a kormány az egyes minisztériumtól beérkezett kérelmekről. A kormányhatározat ugyan egyértelműen úgy fogalmaz, hogy „a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a kérelmek kézhezvételét követő 8 napon belül kell azokat a továbbfoglalkoztatással kapcsolatos véleményének beszerzése érdekében a kormány elé terjesztenie”, a Miniszterelnökségtől azonban azt a tájékoztatást kapták, hogy a tárcák hatásköre ezekről dönteni.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. április 09. 12:48
Minek megtartani a nyugdíjas t5anárokt? Úgy sincs hol tanítsanak! "Több, főleg nagyvárosi általános iskolában is gondot okoz, hogy szeptembertől sokkal több elsős kezd iskolába járni, mint a korábbi években, mert a kormány megváltoztatta a beiskolázás szabályait. Van olyan igazgató, aki a gondnoki lakás átalakításával új tantermet alakít ki, máshol sorsolnak, hogy ki iratkozhat be. Növekedhet az első osztályok létszáma is, amit ugyan eddig próbált elkerülni a kormány, de most úgy látja, hogy "a valóság felülírása nem lehetséges"."
*ufó*
2013. április 09. 12:01
--A Világgazdaság még nem kapott választ a Miniszterelnökségtől arra a kérdésére, hogy mikor és milyen szempontok alapján dönt a kormány-- -kommenista elkötelezettség -párthűség a veresnarancs párt iránt -a pártvezér iránti forró odaadás -milyen jó kávét főz, mennyi ideig bír nyitott szemmel aludni az értekezleteken, mennyire tudja tupírozni a szart kábé ennyi :)
Békemenet
2013. április 09. 11:31
Hát persze, ti barmok! Ilyen hülyék vagytok, hogy még ezt sem tudjátok! El kell zavarni a komcsikat, kivéve a MI komcsijainkat.Mert azok jó emberek, a JÓ oldalán állnak, míg a büdöskomcsik a ROSZZ oldalon állnak!!! Ilyen ostobák vagytok bazz, mindent el kell nektek magyarázni!!!!!444
cattus
2013. április 09. 11:13
Érti ezt valaki? Mire volt jó a kényszernyugdíjazás, ha a nyugdíjas orvosok és tanárok nélkül orvos- és tanárhiány lesz, és ezrével kell felmentéseket adni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!