Ponta elítélte a magyar zászló elégetését

2013. március 20. 15:18

Közleményben ítélte el a román miniszterelnök, hogy egy hétfői labdarúgó mérkőzésen a Rapid szurkolói elégettek egy magyar zászlót. Victor Ponta hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható, és reményét fejezte ki, hogy a csendőrség azonosítja az elkövetőket.

2013. március 20. 15:18

Victor Ponta román miniszterelnök megengedhetetlennek tartja és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, „akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat”. A román kormány honlapján szerdán közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte, hogy egy ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható. „Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, mely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni” – hangoztatta. A román miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és „maximális szigorral” alkalmazzák esetükben a törvényt. 

Ponta nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. „Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt” – áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában. „A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is” – fogalmazott Ponta.

A kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A megnyilvánulás miatt a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2013. március 20. 20:34
Ez az igazi! Emberséget, becsületet, jó példát mutatva elítéli a magyar zászló elégetését. Erre mit tesz az egyszeri naridroid? Ezt is fikázza! Bravó!
Papuska
2013. március 20. 18:06
Szerintem az, hogy a Bukaresti románok a tetteikkel elismerik, illetve hirdetik, hogy Kolozsvár magyar, nem tudom miért baj. Szerintem az sem rossz üzenet a mi szempontunkból, hogy a régóta viszonylagos békében a magyarokkal együtt élő erdélyi románokat, másodrendű román polgároknak minősítik az általánosításokkal Bukarestben. Még néhány ilyen fellépés és a magyarok és a románok együtt lépnek fel a közös és független Erdélyért. Az az érzésem, hogy Ponta is érezte a dolog veszélyes élét. Persze lehet, hogy csak egy románokat elítélő FIFA szankciót próbált megelőzni.
packó_
2013. március 20. 16:54
Jé visszakapjuk az elvett magyar javakat lesz államilag finanszírozott önáőlló magyar felsőoktatás Székelyföld autonómiát kap Leállítják a magyarlakta vidékek államilag finanszírozott román betelpítését lesz magyar kulturális autonómia nem szüntetik meg a magyar osztályokat, lehet magyarországi könyvekből tanulni megépítik az Észak-Erdélyi autópályát feleségem kicsiny falujában magyarul köszön a rendőr és még a székely zászlót is kitehetjük a városházára A kulturális javakat is visszakapjuk és ha ezeket valaha nem tartják be a jövőben, elszakadhatunk Dejó!!!!!!!!!!!!!!
BőröndÖdön
2013. március 20. 16:47
Ilyenkor,gondolom zavar van a fideszben,szerintem agyon kell hallgatni, a szokott módon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!